Hlavní obsah

USA začínají v Evropě budovat protiraketový štít

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy začínají v Evropě s budováním protiraketového štítu, napsala ve středu agentura AP. Washington podle ní do Středozemního moře příští týden vyšle loď vybavenou radarovým systémem Aegis, která bude jedním z prvků systému, jenž má starý kontinent ochránit před možnou hrozbou z Íránu a dalších zemí.

Foto: Profimedia.cz

USS Monterey

Článek

Krok ohlášený Pentagonem v úterý je počátek čtyřfázového plánu vlády prezidenta Baracka Obamy umístit během následujícího desetiletí radarová zařízení na několika lokalitách na moři i pevnině. Projekt loni na podzim na summitu v Lisabonu podpořilo i NATO.

Americká loď USS Monterey má opustit základnu v Norfolku ve státě Virginia příští týden a ve Středozemí bude působit půl roku. „Je to první naše konkrétní demonstrace závazku raketové obrany našich nasazených sil a partnerů v Evropě,“ řekl ředitel oddělení Pentagonu pro jadernou a raketovou obranu John F. Plumb.

USA původně plánovaly umístit prvky svého raketového štítu v České republice a Polsku. V ČR měl stát radar, v Polsku měla být desítka antiraket. Proti plánu se ostře stavělo Rusko. Nový americký prezident Barack Obama předloni plán svého předchůdce George W. Bushe změnil. Kromě tlaku z Moskvy ho k tomu přinutila též skutečnost, že projekt byl nákladný a experti zpochybňovali jeho účinnost. Náhradní projekt má být flexibilnější, mobilnější a levnější.

Další radary plánují Američané na jihu Evropy rozmístit ještě letos. O některých lokalitách dosud jednají. V roce 2015 však budou zařízení zprovozněna v Rumunsku a o tři roky později v Polsku. V ČR by mohla být pozemní stanice systému včasné výstrahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám