Hlavní obsah

WikiLeaks už se mnou zůstanou do konce života, přiznala Clintonová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přiznala deníku The Washington Post (WP), že její nynější cesta po Blízkém východě má za cíl omluvit se partnerským zemím za škody napáchané zveřejnění tajných zpráv amerických diplomatů serverem WikiLeaks. Clintonová uvedla, že na dotazy související s WikiLeaks podle jejího názoru bude odpovídat do konce života.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová

Článek

„Myslím, že budu reagovat na záležitosti kolem WikiLeaks do konce mého života, ne pouze do konce mého mandátu,“ citoval list ministryni, která tento týden navštívila Spojené arabské emiráty, Omán a Jemen.

Ačkoliv oficiálně je Clintonová na cestách, aby na Blízkém východě získala podporu pro boj s terorismem, v ústraní přiznala, že se snaží mírnit škody, které způsobily depeše s osobními názory amerických diplomatů po celém světě. Ze zpráv též mimo jiné vyplynulo, že země regionu v čele se Saúdskou Arábií tlačily na USA, aby přitvrdily vůči Íránu.

Clintonová svým poradcům k tomu řekla, že by měla dostat vestu jako lidé kolem rockových kapel, s velkým obrázkem světa a nápisem „Omluvné turné“.

Šéfka americká diplomacie, jež je v oblasti podruhé za měsíc, řekla WP, že téma WikiLeaks vznáší, kde to jde, aby partnery ujistila, že vláda USA problémy řeší. Clintonová přiznala, že odstranit škody potrvá roky.

Související témata:

Výběr článků

Načítám