Hlavní obsah

V mexickém městě unesli posledního policistu, 28letou ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad Juárez

Skupina ozbrojenců unesla ze severomexického městečka Guadalupe šéfku a zároveň jedinou představitelku policie, osmadvacetiletou Irmu Eriku Gandaraovou. Všichni její kolegové byli buď zavražděni, nebo raději z oblasti kvůli válce s narkomafií odešli, napsala v noci na úterý agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Erika Gandaraová

Článek

Únos se udál minulý týden ve čtvrtek, kdy komando asi tuctu mužů zaútočilo na dům Gandaraové, následně budovu a dvě auta zaparkované před ní zapálili. Policistka, která je svobodná a bezdětná, v ulicích hlídkovala s automatickou puškou v ruce.

Asi devítitisícové městečko, které je vzdáleno pět kilometrů od hranic amerického státu Texas a 60 kilometrů od mexického města Ciudad Juárez, leží ve středu jednoho z nejvíce násilím nechvalně proslulého regionu v zemi. Jen za poslední rok bylo v oblasti zabito přes 3100 lidí.

Násilí sílí

Od prosince 2006, kdy nově zvolený mexický prezident Felipe Calderón vyhlásil válku obchodu s drogami, bylo v zemi zabito více než 31 000 lidí. Úroveň násilí se neustále stupňuje a podle místních obyvatel je situace horší než před čtyřmi lety.

Násilí spojené s narkomafií neutichlo ani v uplynulých dnech, napsala AP. Ve městě Acapulco na pobřeží Tichého oceánu nalezla policie před barem, odkud bylo o několik dní dříve uneseno 11 mužů, těla dvou mužů s odseknutou hlavou. Dva unesení byli později nalezeni s uříznutými dlaněmi a chodidly.

Ve městě Ayutla v jihomexickém státě Guerrero najelo auto do skupinky vycházející z kostela, tři lidé zemřeli a čtyři utrpěli zranění. V Otatitlánu v mexickém státě Veracruz na jihovýchodě země byl v pondělí zabit jeden policista a další byl zraněn poté, co na městský úřad spustil palbu ozbrojenec. V následné přestřelce byli zraněni další tři lidé včetně dítěte, kteří se v té době účastnili svatby.

V severním státě Durango armáda zabavila 84 pušek a 46 pistolí. Jedna z pušek byla natřena zlatou barvou a další byla vybavena granátometem. V horských oblastech Duranga policie odhalila rovněž zbraně a také 770 kilogramů marihuany ve 191 balících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám