Hlavní obsah

Americká armáda začala přijímat homosexuály

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda začala v úterý do svých řad přijímat homosexuály, kteří se ke své orientaci otevřeně hlásí. Pentagon nařídil změnu pravidel po výroku kalifornské soudkyně z minulého týdne, která dosavadní praxi, při níž se na orientaci vojáků nikdo neptal a ti o ní museli mlčet, označila za protiprávní.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci

Článek

Homosexuálové směli v americké armádě sloužit, ale v případě odhalení jejich orientace jim hrozilo propuštění. Prezident Barack Obama a část vedení Pentagonu se snažil zákon změnit, ale změna minulý měsíc narazila v Senátu. [celá zpráva]

Soudkyně Virginia Phillipsová následně nařídila zákonný zákaz pozastavit. [celá zpráva]

Obamova administrativa se plánuje paradoxně proti jejímu rozhodnutí odvolat, protože chce, aby zákaz přijal Kongres a ne jedna soudkyně. Kauza tedy bude mít pokračování. Pentagon přesto mezitím rozhodl, aby armáda začala přijímat žádosti od homosexuálů.

Deník The Guardian upozornil, že množství organizací na ochranu práv homosexuálů gaye a lesbičky před přiznáním jejich orientace varovaly. Obávají se, že pravidlo bude znovu změněno do své původní podoby a žadatelé budou propuštěni.

Zákaz ptát se a zveřejňovat sexuální orientaci vojáků platí od roku 1993. Na jeho základě bylo mezi lety 1997 a 2008 z armády propuštěno 10 500 příslušníků. Před zákazem platilo, že homosexuálové nejsou pro vojenskou službu vhodní. Zastánci zákazu tvrdí, že rekrutování homosexuálů sníží morálku branných sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám