Hlavní obsah

V Coloradu narazilo auto do nádrže s plynem, požár zpustošil 2833 hektarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boulder/Detrit

V pondělí museli u coloradského Boulderu v USA evakuovat 3500 lidí kvůli ohromnému požáru, který zasáhl 28 kilometrů čtverečních a zničil 92 budov. Úřady ještě příčinu nezveřejnily, ale podle místních obyvatel se požár rozhořel, když do nádrže s propanbutanem narazilo nákladní auto, píše list Los Angeles Times.

Článek

Mezi 92 zničenými stavbami jsou i obytné domy včetně devíti domů zasahujících hasičů. Poškozeno je dalších osm budov. Celkový počet zničených staveb ale může být ještě vyšší.

Požár byl tak mohutný, že plameny byly vidět i ze sousedního státu Wyoming. Přispěl k tomu silný vítr, který oheň rozdmychával, takže zasaženy byly tři kaňony.

Ke zvládnutí požáru přispěla letadla, ta však mohla zasáhnout až večer. Kvůli inverzi se dým požáru držel při zemi.

Do boje s živlem bylo nasazeno nejméně 300 hasičů, včetně týmů z Wyomingu, zatím se jim ale nedaří dostat požár pod kontrolu.

K problémům přispěl i fakt, že dvě hodiny nefungoval automatický výstražný systém a místní činitelé museli obcházet dům po domu a ohrožené občany osobně varovat.

Hořelo v i Detroitu

Požáry zuřily i v Detroitu, kde je způsobil silný vítr o rychlosti 80 kilometrů za hodinu, jenž strhával dráty elektrického vedení, píše CNN. Postižen byl především sever města, kde propuklo během čtyř hodin 85 požárů. Jeden ale mohl být záměrně založen žhářem.

"Mezi osmou ranní a půl šestou večerní jsme měli 140 telefonátů týkajících se spadlých drátů," sdělil hasič James Mack.

Bez proudu zůstalo 50 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám