Hlavní obsah

Pentagon bude šetřit a zruší jedno velitelství

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr obrany Robert Gates chce z armádního rozpočtu v příštích pěti letech vydat o sto miliard dolarů méně (téměř dva bilióny korun). V pondělí proto také doporučil zrušení jednoho z deseti hlavních velitelství armády USA.

Článek

Podle Gatese se armáda stala po teroristických útocích z 11. září 2001 těžkopádná a nákladná. Dodal, že svou činnost skončí Velitelství společných sil (USJFCOM) se sídlem v Norfolku ve státě Virginie. Rovněž bude zrušena desetina smluv se soukromými firmami a má být snížen i počet generálů a admirálů, a to nejméně o padesát.

„Chci zdůraznit, že nejde o snižování rozpočtu resortu obrany. Jde o reformování a přeskupení priorit, abychom zajistili, že v těžkých časech pro ekonomiku můžeme nasměrovat své obranné prostředky, kam patří: k bojovým jednotkám, investicím do budoucích kapacit, a co je nejdůležitější - k našim mužům a ženám v uniformě,“ řekl Gates.

Rozpočet ministerstva obrany USA pro tento rok činí 700 miliard dolarů (přes 13 biliónů korun). USJFCOM, které zaměstnává 5000 lidí, zajišťuje společný výcvik různých složek armády. Zrušení celého velitelství hodnotí americká média jako nevídaný krok.

Reklama

Výběr článků

Načítám