Hlavní obsah

Žena na fotografii vedle Obamy se nehodila, tak ji vymazali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestižní magazín The Economist posunul pravidla nakládání s fotografiemi. Zástupkyně editora nechala vyretušovat fotografie pro obálku čísla, které vyšlo 19. června. Na fotografii stojí osamocený prezident USA Barack Obama na břehu Mexického zálivu, má svěšenou hlavu, v pozadí je těžební věž. Vypadá to, že prezident zpytuje svědomí. Ve skutečnosti ale, jak upozornil server Mediář, naslouchal ženě po jeho boku, kterou grafici z fotografie odstranili.

Foto: Repro NYT, Novinky

Na retuš upozornil i americký deník The New York Times. Vlevo obálka The Economist, vpravo původní snímek Reuters.

Článek

Na původní fotografii agentury Reuters z 28. května stojí Obama na pobřeží v Louisianě s prezidentkou místní farnosti Charlotte Randolphovou a šéfem americké pobřežní stráže Thadem Allenem. Byla to jedna z prezidentových návštěv na jižním americkém pobřeží zasaženém ropou unikající z poškozeného vrtu.

Na obálce The Economist však Obama stojí osamocen a vypadá, jakoby zpytoval svědomí. Kromě toho, že redakce pozměnila význam fotografie, Reuters editace a úpravy svých snímků nepovoluje.

NYT připomněl, že se ale už agentura sama kvůli upraveným fotografiím dostala do potíží, když jeden z jejích fotografů v roce 2006 upravil fotografie z izraelsko-libanonského konfliktu tak, aby to vypadalo, že izraelský útok způsobil větší škody než ve skutečnosti.

The Economist se proti kritice zneužití Obamovy fotografie ohradil. Zástupkyně šéfredaktora Emma Duncanová v prohlášení uvedla, že o retuš požádala grafiky ona. Admirál Allen ze záběru vypadl automaticky, protože fotografie byla zvětšena. Přítomnost neznámé ženy vedle Obamy by pak podle ní byla pro čtenáře matoucí.

„Chtěla jsem, aby se čtenáři zaměřili na Obamu, ne proto, že jsem chtěla, aby vypadal izolován, to nebyla pointa článku,“ uvedla s tím, že titulek „Škody nad rozsah úniku“ se vztahoval k americkému obchodu, nikoliv k osobě prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám