Hlavní obsah

New York zaplatí deset miliónů dolarů neprávem odsouzenému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Město New York zaplatí 9,9 miliónu dolarů (209 miliónů korun) jako odškodné nevinnému muži, který kvůli falešnému obvinění strávil 19 let ve vězení. Je to nejvyšší částka, jakou kdy New York zaplatil jednotlivci jako odškodné v rámci občanskoprávních žalob, uvedla v pátek agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nyní jedenašedesátiletého Barryho Gibbse obvinil koncem 80. let policista Louis Eppolito z uškrcení ženy. Gibbs byl odsouzen k 20 letům vězení.

V roce 2006 byl ale Eppolito zatčen, když se prokázalo, že spolupracoval s jedním městským gangem a pomáhal mu likvidovat konkurenci. Muž, který kdysi Gibbse usvědčil, později přiznal, že ho Eppolito donutil k falešnému svědectví. Podle vyšetřovatelů se policista zřejmě snažil zakrýt skutečného vraha, kterým asi byl někdo ze spřízněného gangu.

Gibbs po dohodě s městem na výši odškodného prohlásil, že peníze využije k nákupu léků a k zaplacení školného pro svá vnoučata. "Sebrali mi svobodu a teď ji mám zpátky," řekl. "Budu si teď užívat každý den, jako by to měl být můj poslední," dodal.

Dosud rekordní částka vyplacená New Yorkem jako odškodné byla osm milionů dolarů. Město je zaplatilo muži, který ochrnul poté, co ho v roce 1999 postřelil policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám