Hlavní obsah

Vojáci na Jamajce spalují zabité s pneumatikami v ulicích

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kingston

Jamajská armáda zlomila v Kingstonu odpor příznivců drogového bosse Christophera „Duduse“ Cokea. Střety v hlavním městě si vyžádaly nejméně 67 obětí. V ulicích však zůstaly barikády a střelba se ozývá dál. Svědci pro stanici CNN popsali, že vojáci zabité spalují s pneumatikami na ulici. Cokea se najít nepovedlo.

Článek

Zástupce kingstonské policie Glenmore Hinds uvedl, že o Cokeově působišti není nic známo. O tom, že by vládní složky na ulicích spalovaly mrtvé, nemají úřady žádné zprávy. Svědci tvrdí opak, kvůli obavám z perzekuce ale hovořili pod podmínkou anonymity.

Jeden muž CNN už ve středu řekl, že z okna viděl, jak vojáci těla zabitých spalují: „Viděl jsem, jak ty muže zabalili do dek, naházeli na ně pneumatiky a zapálili je“. Doplnil, že vládní síly chodily od domu k domu, vyváděly z nich muže a ženy, ty pak rozdělovaly a odváděly pryč. Někdy pak byla slyšet střelba.

Jiný obyvatel čtvrti Tivoli Gardens, na níž se úřady zaměřily, uvedl, že byl po vyvedení z domu zbit.

Také jedna žena potvrdila, že viděla, jak vojáci pálí „pět nebo šest těl“. „Válka skončila. Nikdo tu nezůstal, jen ženy, staří lidé a děti,“ doplnila. To potvrdil další svědek, když uvedl, že v ulicích čtvrti už jsou jen vojáci a nikdo proti nim nebojuje. Odhaduje, že viděl 100 až 150 mrtvých.

Hinds ve čtvrtek řekl, že bylo nalezeno 73 těl, ale šest z nich nezemřelo kvůli násilnostem. Novináři mají do Tivoli Gardens vstup zapovězen.

Podle vlády se v noci na pátek boje přenesly do blízkého slumu Denham Town.

Zločinec nebo patron chudých

Christopher "Dudus" Coke je na seznamu hledaných zločinů ve Spojených státech. Úřady ho spojují s obchodem s narkotiky a množstvím vražd. Rozhodnutí vydat ho do USA minulý týden rozlítilo jeho příznivce a v pátek vzali útokem množství policejních stanic.

Coke tvrdí, že je bezúhonným podnikatelem. U chudých obyvatel Kingstonu má zastání jakožto jejich mecenáš a ochránce.

Reklama

Související témata:

Související články

Drogová válka na Jamajce má přes 70 obětí

Na 73 vzrostl počet obětí bojů s narkomafií v jamajském hlavním městě Kingstonu. Policie se tam už týden snaží dopadnout narkobarona Christophera Duduse...

Výběr článků

Načítám