Hlavní obsah

Ropy může unikat do Mexického zálivu několikanásobně více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louisiana

Američtí experti, kteří viděli video zachycují množství ropy tryskající z podmořského vrtu, se domnívají, že jí do moře uniká několikrát více než 5000 barelů (810 000 litrů) denně, jak tvrdí těžaři. Může to být až 70 000 barelů. Těžařská firma BP, které vrt patří, to ale popírá. Experty, kteří to měli změřit, však k vrtu nepozvala. Vyšetřovací komise Sněmovny reprezentantů proto požaduje ověření velikosti úniku.

Foto: Reuters

Ropa a plyn unikají z vrtu na dně Mexického zálivu na záběru podmořské kamery

Článek

Jeden z členů komise, kongresman Edward Markey už poslal dopis BP, ve kterém žádá podrobnosti o tom, jak BP určila velikost úniku. „Obávám se, že podcenění velikosti úniku ropy může ovlivnit šanci problém vyřešit,“ řekl kongresman.

Odhad BP zpochybňuje britský odborník na únik ropy Alun Lewis: "Každý, kdo ten záznam vidí, pravděpodobně dospěje k závěru, že je toho více.“ Profesor Steve Wereley z univerzity v Purdue uvedl, že unikat může 70 000 barelů denně s dvacetiprocentní odchylkou. Těžaři odhadovali, že v nejhorším případě může unikat 60 000 barelů.

Oceánograf Ian MacDonald z Floridské státní univerzity, jenž je odborníkem na ropné skvrny, na základě vlastní analýzy satelitních fotografií uvedl, že únik by "klidně mohl být čtyřikrát anebo pětkrát větší". "Vláda je zodpovědná za to, aby si pořídila správná čísla. Jestli na to technicky nemají, celý svět je připraven jim pomoci," uvedl vědec.

Společnost BP ale opakovaně uvedla, že její prioritou je únik zastavit a ne změřit. "Ani to nijak změřit nelze," podotkl viceprezident firmy Kent Wells.

Foto: Reuters

Ropa do moře uniká od 20. dubna.

Vědci s ním ale nesouhlasí. Podle NYT již několik desítek let používají technologii, která je ušitá na míru tomuto problému. Jde o zařízení, které pomocí ultrazvuku měří rychlost proudění z horkých vřídel na mořském dně. Richard Camilli a Andy Bowen z oceánografického institutu ve Woods Hole v Massachusetts o využití tohoto zařízení minulý týden jednali s těžařskou společností. Dohodli se i na tom, že je firma do oblasti letecky přepraví, aby mohli provést měření. Když se ale nepodařilo na vrt nasadit zvon, BP cestu zrušila.

British Petroleum zatím zkusila několik metod, jak únik zastavit nebo zmenšit, když se vrt nepodařilo kvůli chybě na ventilu uzavřít. Pokusila se na něj nasadit zvon, který by většinu tryskající ropy jímal. Směs ropy a vody se pak měla čerpat na tankery. To se nepovedlo, protože se ve zvonu usazoval zmrzlý metan.

BP zkouší další způsob, jak zastavit únik

Nyní chce firma do přelomeného potrubí nasunout trubku o menším průměru, utěsnit ji a od ní vést potrubí do lodě na hladině, která by ropu čerpala do tankerů. Pokud by se ani toto nepovedlo, pokusí se na vrt dát menší zvon s větším průměrem v horní části, takže by se v něm neměl usazovat zmrzlý metan. Pomocí něj by se měla zachytit většina ropy a její směs s vodou čerpat do lodí. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Pobřežní stráž pokračuje v zapalování ropy

Dalším plánem je vtlačovat do vrtu odpad z pryže, zejména pneumatiky a golfové míčky. [celá zpráva]

Poslední a nejúčinnější je vyvrtat další vrt hned vedle toho, z něhož ropa uniká. To by ale trvalo několik měsíců. [celá zpráva]

Likvidace uniklé ropy je zastaralá a neúčinná

Díky příznivému počasí zatím únik nezpůsobil velkou ekologickou katastrofu na pobřeží. To je ovšem dáno jen příznivým počasím, vítr nežene skvrnu ke břehům, což se ale může změnit.

Foto: Sean Gardner, Reuters

Pokládání norné stěny jižně od Louisiany

Experti upozorňují, že technologie likvidace ropy na povrchu je primitivní a od začátku 90. let se nezměnila. Část se jí stahuje z hladiny pomocí lodí, ropa se buď naloží, nebo hladině spaluje, což je méně účinné, než se čekalo.[celá zpráva]

Část se rozkládá pomocí chemických disperzních činidel, jako je Corexit a to jak na povrchu, tak pod hladinou. Na hladině účinnost závisí na rychlosti větru, za bezvětří se nemísí s ropou. Pobřeží se chrání nornými stěnami, přes něž se ale často ropa přelije.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám