Hlavní obsah

Zpěv pomáhá obnovit mozková spojení po mrtvici

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Zpěv může pomoci pacientům, kteří po mrtvici přestali mluvit. Pokud je totiž mrtvicí postiženo jejich řečové centrum, mohou využít oblast mozku sloužící pro zpěv. Uvedli to američtí lékaři na kongresu v San Diegu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Metoda se už zkouší klinicky, sdělil neurolog Gottfried Schlaug, který vede výzkum.

Nové technice rekonvalescence pomohla náhoda. Lékaři si všimli, že lidé, jejichž řečová centra byla postižena mrtvicí, jsou schopni zpívat

Schlaug uvedl, že v levé hemisféře jsou oblasti, které ovládají pohyb a taky řeč. Problémem je, že pravá hemisféra má problémy levou zastoupit.

I lidé, kteří nejsou po mrtvici schopni říci jedinou větu, dokáží zazpívat například "mám žízeň", každá slabika ale musí mít svůj tón. „Hudba může být alternativním prostředkem, který může pomoci k zapojení částí mozku, které jinak nejsou zapojeny,“ dodal Schlaug.

Anirudh Patel z Institutu neurologie v San Diegu zdůraznil, že studie je příkladem, jak se v posledních deseti letech rozvíjí výzkum vztahu hudby a mozku. Řekl, že hudba zaměstnává velkou část mozku a nemá jen jedno centrum v kůře.

Reklama

Výběr článků

Načítám