Hlavní obsah

Agenti CIA si přivydělávají u firem na Wall Streetu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pracovníci americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) si mohou přilepšit k platu. Jejich zaměstnavatel jim povoluje pracovat také pro finanční firmy. Ve své knize, která se chystá k vydání, to tvrdí americký novinář Eamon Javers.

Článek

Jedni jsou spojeni s metodami vyslýchání, které hraničí s mučením, a druzí mohou za největší ekonomickou krizi od třicátých let. Teď spojují síly, uvedl štiplavě svou zprávu o zaměstnávání agentů CIA finančními společnostmi britský list The Guardian.

Podle Javerse zaměstnala agenty se zkušenostmi s výslechy bostonská firma Business Intelligence Advisors (BIA) zabývající se investičním výzkumem. Mají učit manažery hedgeových fondů technikám označovaným jako taktické behaviorální hodnocení. To má na základě rozboru verbálních klíčů a faktorů chování pomoci stanovit, zda osoba, s níž se jedná, je upřímná a mluví pravdu.

Javers tvrdí, že BIA na základě rady najatého agenta odstoupila od obřího kontraktu s dodavatelem internetových služeb UTStarcom. Agentovi se u prezentace nezdála část, v níž se hovořilo o výnosech firmy. Vystoupení řečníka ohodnotil jako snahu bagatelizovat účetní problémy. V dalším čtvrtletí pak firma skutečně ohlásila výrazně nižší výnosy, než odborníci očekávali.

BIA Javersova tvrzení v knize Broker, makléř, právník, špión: tajný svět korporátní špionáže označila za nepřesná a zavádějící. Žádní současní pracovníci CIA prý pro ni nepracují, i když bývalí ano.

Agenti CIA mohou zároveň pracovat pro někoho jiného. Musí k tomu ale mít svolení vedení zpravodajské služby. Většinou učí právě, jak vyhodnotit vystoupení protějšku.

Reklama

Výběr článků

Načítám