Hlavní obsah

Bílý dům ztratil další milióny ze své hodnoty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pokles cen nemovitostí v USA se loni nevyhnul ani domu amerických prezidentů. Vyplývá to z odhadu, který na svých internetových stránkách zveřejnila společnost Zillow zabývající se realitami. Bílý dům podle ní v roce 2009 ztratil 5,1 procenta své hodnoty.

Foto: Larry Downing, Reuters

Bílý dům

Článek

Hodnota luxusního domu se 132 pokoji na prominentní adrese 1600 Pennsylvania Avenue poklesla o více než 15 miliónů dolarů (přes 270 miliónů korun). Zillow jeho současnou cenu vyčíslila na 292,5 miliónu USD (přes 5,2 miliardy korun)  oproti předchozím 308 miliónům (více než 5,5 miliardy korun).

Pokles jde ruku v ruce s celonárodním trendem. Nemovitosti napříč celými Spojenými státy ztratily loni okolo pěti procent své hodnoty.

Ani rok 2008 nebyl pro Bílý dům příznivý, tehdy na své hodnotě ztratil dokonce ještě více - téměř 24 miliónů, čili 7,2 procenta. Celonárodní průměr byl ovšem ještě nepříznivější - průměrný pokles činil 11,9 procenta.

Bílý dům byl na návrh irského architekta Jamese Hobana postaven v roce 1792. Po úpravách a rozšířeních dnes zabírá plochu přes 5100 metrů čtverečních na pozemku o výměře více než sedmi hektarů. Má 16 ložnic, 35 koupelen, tři kuchyně, tři výtahy, 28 krbů a podzemní úkryt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám