Hlavní obsah

Češce v USA pomáhají v boji o děti krajané

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minnesota/Praha

„Šance ještě žije, budu o děti bojovat a žádám o to, abych je získala do své plné péče,“ řekla v úterý Právu Češka Eva (32) z americké Minnesoty, která před třemi týdny přišla nečekaně rozhodnutím tamního soudu o své dvě malé děti, pětiletou Emu a devatenáctiměsíčního Steva.

Článek

Právo a server Novinky.cz o případu poprvé informovaly 19. prosince. [celá zpráva]

Poté se nejen v Česku, ale překvapivě i v USA vzedmula obrovská vlna solidarity vůči Evě a její současné neutěšené situaci.

Zapojili se i úředníci

Přinesla s sebou i mnohá pozitiva. Například po několika týdnech se do věci aktivně zapojily i české konzuláty v Chicagu a Minneapolisu.

„Ozvala se mi i jedna Češka žijící dlouhodobě v Kalifornii. Dodala mi některé informace a rady, co mám všechno donést k soudu, na co mám nárok, a sama pak dokonce osobně zavolala soudci a stěžovala si, jak může takové rozhodnutí vydat,“ uvedla Eva.

Dcera brečela a říkala, že se otci schová, aby s ním nemusela odjet, načež se manžel rozhodl, že už je domů nepřiveze.
Matka Emy a Steva

Soudce v hlavním městě Minnesoty, Minneapolisu, aniž si vyslechl Evinu verzi, totiž v první polovině prosince vydal předběžné opatření, kterým svěřil děti do péče amerického otce Scotta. A to až do doby, než 19. ledna definitivně rozhodne, kdo se bude o Emu a Steva starat.

Důvodem tohoto rozhodnutí byly údajné otcovy obavy, že by Eva mohla oba potomky unést do Česka. Jenže Američan podle slov matky zabavil dceři i synovi už několik týdnů před soudním verdiktem pasy a sám tím zamezil jejich případnému odjezdu z USA.

Rodiče obou dětí, které mají jak české, tak americké občanství, přitom stále nejsou rozvedeni, a tudíž by Eva měla mít i nyní k dceři a synovi zákonný přístup. Skutečnost je ale zcela jiná.

Dcera k otci nechce

V současnosti se prý s dětmi vídává jednou až dvakrát týdně zhruba na hodinu, ale jen na veřejných místech, jako jsou obchody či restaurace, a vždy za přítomnosti manžela. Domů si je už nějakou dobu nemůže vůbec odvést.

„Děti jsem od chvíle, kdy si je Scott odvezl nastálo ke své matce, měla u sebe třikrát, vždy tak na dvě hodiny. Nepřivedl mi je ani na Vánoce. Naposledy tu byly 26. prosince a po čtyřech hodinách, kdy chtěl s dětmi odjet, to moje dcera odmítla. Brečela a říkala, že se mu schová, aby s ním nemusela odjet, načež se manžel rozhodl, že už je domů nepřiveze,“ popsala po telefonu Eva stále se zmenšující šanci na kontakt s dětmi, které jsou na ní přitom podle ní závislé.

Vychovávala je prý po celou dobu prakticky nepřetržitě sama. Manžel prý poté, co získal děti do péče, přestal dceru vozit pravidelně do kroužků i do školky a nechával potomky u své matky, která se s nimi od jejich narození téměř nevídala.

Evu v její situaci podporují nejen Češi, ale i její američtí sousedé v Apple Valley. „Měli mě u sebe doma na Vánoce i Silvestra, abych nebyla sama. Nemůžou tomu sporu věřit a stojí na mojí straně, i když jsem cizinka,“ podotkla Eva.

Podpory se dočkala také od pracovnice konzulátu v Chicagu, která jí zajistila některé dokumenty potřebné k lednovému soudu. Navíc písemně napsala soudci, že se česká ambasáda o případ eminentně zajímá a že by Eva neměla být u soudu diskriminována.

„Český konzul v Minnesotě mi zase nabídl, že k soudu půjde se mnou, a ještě máme tento týden společnou schůzku s ním i s mojí právničkou,“ konstatovala Eva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám