Hlavní obsah

Bývalý starosta New Yorku Giuliani končí ve vysoké politice

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Exstarosta New Yorku Rudy Giuliani (65), jenž před osmi lety stál v čele velkoměsta napadeného teroristy, končí s vysokou politikou a zůstane v soukromém sektoru. Oznámil, že se vzdává kandidatury na senátora nebo guvernéra.

Článek

„Končí tím rok trvající Giulianiho tanec, během něhož zvažoval kandidaturu na post guvernéra a pak do Senátu USA,“ napsal list The Daily News.

Teď naopak podpoří na guvernéra republikána Ricka Lazia. Ten před devíti lety nahradil Giulianiho v souboji o senátorské křeslo proti Hillary Clintonové poté, co byl nucen odstoupit kvůli léčbě rakoviny prostaty. Lazio však tehdy neměl proti „dosluhující“ první dámě šanci.

Giuliani měl desetiprocentní náskok před demokratkou Kristen Gillibrandovou a odstoupením jí otvírá cestu k vítězství v listopadu 2010. Gillibrandová byla jmenovaná guvernérem do uprázdněného křesla po Clintonové, která odešla do Obamovy vlády.

Giuliani se loni zdál být horkým favoritem republikánských prezidentských primárek. Jeho vyhlídky však vzaly za své nečekaně rychle, když první dva důležité státy vynechal a na důležité Floridě zcela propadl.

Bude radit na olympiádě v Riu

Zatímco v očích světa je neohroženým starostou, který v New Yorku organizoval záchranné práce po útoku teroristů z 11. září 2001, doma mu republikáni vyčítají smířlivost s interrupcemi a svazky homosexuálů.

Jako prokurátor i starosta snížil zločinnost ve městě, ale svým způsobem jednání či poklesky, když měl například využívat policejní auta k dopravě své nynější manželky, si příliš náklonnosti nevysloužil.

„Vždycky jsem říkal, že byl dobrým starostou, ale jen děsným člověkem, který nerespektoval názory jiných,“ prohlásil Giulianiho předchůdce Ed Koch. Giuliani z tribun ovšem nezmizí – chce prý podporovat republikánské kandidáty po celé zemi. Sám bude pokračovat ve výnosné bezpečnostní poradenské činnosti. Získal už kontrakt konzultanta k zajištění olympiády v Rio de Janeiru 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám