Hlavní obsah

Dva Češi dostali na Kubě osm měsíců za rvačku na letišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Dvojici Čechů, kteří byli v březnu zadrženi na letišti v Havaně, odsoudil ve čtvrtek kubánský soud k osmi měsícům vězení a vyhoštění. Jeden z mužů také musí zaplatit pokutu. Český konzul v Havaně Petr Brandel sdělil, že obviněni byli za kladení odporu a rušení veřejného pořádku. Oba si trest fakticky již téměř odpykali, protože ve vazbě jsou od března.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Muži ve věku 25 a 32 let byli na Kubě na dvoutýdenní dovolené a k odletu se dostavili na havanské letiště v podroušeném stavu. Pokračovali v popíjení alkoholu a posléze mezi nimi došlo k hádce. Když se je zaměstnanci letištních obchodů snažili uklidnit, jeden z nich začal kolem sebe mlátit a demolovat vybavení. Zaměstnanci se pak na oba vrhli a nakonec zasáhla přivolaná policie.

Dvojice byla původně obviněna z napadení, za což jim hrozil až pětiletý trest, ale prokuratura během přelíčení překvapivě rekvalifikovala jejich čin na kladení odporu a rušení veřejného pořádku, za což je sazba menší.

Překvapeni profesionalitou prokuratury a jejím přístupem

Konzul zdůraznil, že nejen český zastupitelský úřad, ale především právníci obou mužů byli příjemně překvapeni profesionalitou prokuratury a jejím přístupem. Navíc soud zdůraznil, že případ nemá žádný politický kontext a že při stanovení trestu bral v potaz i mladý věk obou provinilců.

Ohledně vyhoštění soud prohlásil, že jde o suverénní právo Kuby.

Oba muži ve věku 25 a 32 let byli zadrženi 22. března, takže osmiměsíční trest jim uplyne 22. listopadu. Jeden z nich byl kromě toho odsouzen k zaplacení pokuty v přepočtu 1600 Kč za způsobené škody.

Rozsudek byl dnes vynesen ústně, písemně jej oba obdrží v pátek. Pak začne ubíhat desetidenní lhůta pro odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám