Hlavní obsah

Chávez nabádá lidi ke krátkému sprchování, jeho popularita klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Hugo Chávez vyzval občany, aby si přestali zpívat ve sprše a očistnou proceduru uskutečňovali maximálně během tří minut. Tato jihoamerická země, která patří k nejvýznamnějším vývozcům ropy, má totiž potíže s dodávkami vody i elektrické energie.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Venezuela loni zažila několik rozsáhlých výpadků elektřiny, především kvůli prudce rostoucí poptávce a nedostatečným investicím do sektoru. Situaci ztížila i nízká hladina vody v přehradních nádržích, které většinu elektřiny v zemi produkují.

Chávez proto přišel s opatřeními na šetření energií a zároveň oznámil, že vytvoří ministerstvo, jež bude mít za úkol řešit nedostatek elektrické energie. Tyto problémy totiž poškozují image jeho socialistické revoluce před parlamentními volbami, které by se měly konat v příštím roce.

"Někteří lidé si ve sprše zpívají, půl hodiny ve sprše. Žádná sranda, tři minuty jsou víc než dost. Počítal jsem to, tři minuty a už nesmrdím," prohlásil během televizního přenosu zasedání kabinetu.

"Když si lehnete do vany, obklopíte se mydlinami a zapnete... jak se tomu říká - masážní bazén... představte si, co to je za komunismus? My nejsme v dobách masážních bazénů," reagoval na smích ministrů.

Chávez prohlásil, že vláda brzy zakáže dovoz elektrických přístrojů s nízkou výkonností. Vyzval také ministerstva a státní společnosti, aby okamžitě snížily spotřebu energie o 20 procent.

Popularita klesá

S těmito výzvami prezident přichází v době, kdy klesá jeho popularita. Mnozí Venezuelané jsou podle agentury AP nespokojení s 27procentní inflací, se stagnující ekonomikou, s narůstající kriminalitou, se špatnými veřejnými službami, ale i s vládou, která podle nich není schopná s tím vším něco udělat.

Nyní jeho popularita klesla na necelých 53 procent, což podle výzkumné společnosti Datanálisis povede k tomu, že bude hledat způsoby, jak toto číslo znovu zvýšit. Jiné průzkumy, které cituje agentura AFP, ukazují, že by ho nyní volilo dokonce pouhých 35 procent, protože většina lidí mu nedůvěřuje a je názoru, že by měl po vypršení mandátu v roce 2012 odejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám