Hlavní obsah

Trest smrti je pro USA příliš nákladný

Novinky,
Washington

Instituce absolutního trestu příliš zatěžuje americké soudnictví. Studie o trestu smrti, z níž v úterý citovala CNN uvádí, že náklady na odsouzené k trestu smrti jsou ročně o deset miliónů dolarů vyšší než u vězňů odsouzených na doživotí. Jedno odsouzení na smrt přijde na Floridě na 24 miliónů dolarů.

Článek

Podle studie pohlcuje instituce trestu smrti ročně stamilióny dolarů, které by se mohly použít na boj proti zločinnosti nebo na prevenci. Souvisí to i s tím, že počet poprav klesá.

Například v Kalifornii je vězněno 678 odsouzených k smrti, nikdo tam však nebyl popraven už čtyři roky. Ročně Kalifornie na odsouzené na smrt vydá 130 miliónů dolarů.

"Třicet pět států USA stále uplatňuje trest smrti, ale každý rok se koná méně a méně poprav,“ uvádí výkonný ředitel Informačního centra o trestu smrti Richard Dieter. "Celková populace odsouzených k smrti však zůstává přibližně stejná,“ dodal. V roce 2007 jich bylo podle informací ministerstva spravedlnosti 3220, přičemž toto číslo zůstává v novém tisíciletí přibližně stejné. Před dvaceti lety jich bylo 2250.

V roce 2009 se popravovalo v deseti amerických státech. Popraveno bylo 37 lidí, zatímco před deseti letech se jich za rok popravilo 98.

"V době, kdy se krátí rozpočet, se trest smrti stává drahým způsobem života ve vězení,“ upozorňuje Dieter. Na vině vysokých nákladů jsou zejména dlouhé odklady při projednávání odvolání .

Ředitel kalifornské nadace pro otázky kriminality Ken Scheidegger s tímto tvrzením však nesouhlasí. Podle něj může trest smrti naopak představovat úsporu. Musí se však změnit přístup k absolutnímu trestu: "Potřebujeme získat podporu pro trest smrti a je potřeba jej více uplatňovat tam, kde je zaveden.“

To ovšem může být obtížné, protože ve světě přibývá lidí odmítajících tento trest, k čemuž přispívá i počet justičních omylů, kdy v USA strávili nevinní ve vězení dvě i více desítek let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám