Hlavní obsah

Na Kubě zatkli dva Čechy, údajně kvůli homosexualitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V kubánském vězení jsou od už června drženi dva čeští občané. Kubánci je zatkli v Havaně, podle rádia Frekvence 1 kvůli tomu, že údajně pobuřovali homosexuálním chováním a napadli pod vlivem alkoholu policistu. Informaci o zatčení potvrdila česká diplomacie.

Článek

"Podle našich informací došlo 23. června 2009 k obvinění dvou občanů ČR z trestného činu způsobení škody s návrhem trestu na odnětí svobody," sdělil Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka.

"Na základě informací, které máme k dispozici však předmětný soud dosud neproběhl. Oba obvinění jsou v pravidelném kontaktu s naším zastupitelským úřadem," doplnil k vývoji případu.

Podle Frekvence 1 byli muži zadrženi před odletem z dvoutýdenní dovolené do Prahy. "Měli velmi pobuřovat svým homosexuálním chováním, jsou partneři," řekl Frekvenci 1 jeden z příbuzných českých turistů, který si nepřál být jmenován. 

Podle přátel zadržených mužů v Havaně měli být dotyční v době zatčení pod vlivem alkoholu. Přátelé vězněných turistů také tvrdí, že napadli policistu, který je okřikl, informovala ČTK.

Homosexualita není na Kubě trestná

Homosexualita mezi lidmi nad šestnáct let není na Kubě od roku 1979 trestná. Někdy je však proti homosexuálům uplatňován zákon o veřejném pohoršování. Situace se začala měnit v 90. letech. V roce 1992 prezident Fidel Castro prohlásil, že "homosexualita je přirozeným lidským chováním, které je prostě nutno respektovat".

Kubánské úřady zatkly české občany naposledy v lednu 2001, kdy v tamním vězení skončili a Jan Bubeník a někdejší poslanec Unie svobody Ivan Pilip, kteří se předtím setkali s místními disidenty. Ve vězení strávili zhruba měsíc, než byli propuštěni poté, co byl na Havanu vyvinut široký mezinárodní tlak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám