Hlavní obsah

Senátní výbor schválil Obamovu reformu zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Klíčový výbor amerického Senátu v úterý podle očekávání souhlasil s návrhem reformy amerického zdravotnictví. Změna, již prosazuje prezident Barack Obama, tak překonala další překážku a blíží se závěrečnému projednávání v obou komorách Kongresu. Reforma by měla výrazně rozšířit počet pojištěných Američanů a snížit výdaje Spojených států na zdravotnictví.

Článek

Finanční výbor byl posledním výborem Senátu, který ještě o návrhu nerozhodl.

Návrh, který vypracoval demokratický senátor Max Baucus, obsahuje řadu kompromisů, přesto jej opoziční republikáni kritizovali. Podle nich zvýší daně a zhorší zdravotní péči. Návrh z nich podpořila jen vlivná senátorka Olympia Snoweová. Demokraté mají ve výboru většinu hlasů, a proto hlasy republikánů nepotřebovali. Podpora Snoweové, na niž se v úterý upínala velká pozornost, je ale pro ně důležitá. Nelze totiž říci, že by reforma byla jenom dílem jedné strany.

Nastala doba, kdy se ukáže, zda se o věcech jenom mluví, anebo jestli se něco skutečně udělá.
senátor Max Baucus

Návrh putuje před Senát

Návrh neobsahuje nejspornější bod zdravotní reformy, s nímž původně přišel Obama, a to státní konkurenci pro soukromé zdravotní pojišťovny. Podle zastánců této úpravy by se tak snížily náklady na zdravotní pojištění, jež si nyní řada chudších Američanů nemůže dovolit. Podle jejích kritiků by ale o zdraví občanů začal rozhodovat stát, což považují za nepřípustné.

Návrhem se nyní bude zabývat Senát. Nejprve jej ale bude muset dát do souladu s liberálnějším návrhem, který již schválil jeho zdravotní výbor. Pokud pak definitivní návrh Senátem projde, čeká jej společné projednávání v Kongresu, kde by se měl spojit s návrhem předkládaným Sněmovnou reprezentantů. Z debaty nad oběma návrhy pak vzejde konečná podoba reformy. Očekává se, že jednání nebudou jednoduchá.

Hlavním cílem reformy je podle Obamy přinést zdravotní pojištění několika desítkám miliónů Američanů, kteří jej nyní nemají, převážně proto, že si jej nemohou dovolit. V roce 2006 mělo podle údajů z tehdejšího sčítání lidu zdravotní pojištění 84 procent Američanů.
Celá reforma, která by podle odhadů měla během následujících deseti let stát 829 miliard dolarů, má výrazný skluz, původně americký prezident Barack Obama chtěl, aby ji obě komory Kongresu schválily na začátku srpna, na podzim už pak chtěl mít zákon podepsaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám