Hlavní obsah

V Kolumbii objevili dva masové hroby s více než 30 mrtvými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Kolumbijské úřady objevily na severozápadě země hromadný hrob s ostatky 17 zemědělců. Podle kolumbijského zástupce citovaného agenturou AP byli rolníci mučeni a zabiti na ranči, který patřil někdejšímu vůdci pravicových milicí Carlosi Castaňovi.

Článek

Další hrob s pozůstatky 16 těl padlých levicových rebelů objevila kolumbijská armáda v džungli na jihu země. Nálezy se vztahují k desítky let trvajícímu vnitřnímu kolumbijskému konfliktu.

Rolníci zahynuli před deseti až 12 lety rukou příslušníků Kolumbijských sebeobranných oddílů (AUC) pod vedením Jesúse Ignacia Roldána. AUC zahrnovaly venkovskou domobranu, která vznikala kvůli boji proti levičáckým povstalcům. Nakonec se však z těchto oddílů staly eskadry smrti. Roldáno byl původně Castaňův přívrženec. V roce 2004 se ale nakonec podílel na vraždě tohoto lídra polovojenských krajně pravicových oddílů.

Castaňo padl za oběť svým někdejším pobočníkům. Vadilo mu, že učinili z polovojenského hnutí regionální mafii obchodující s drogami a oni se zase báli, že je udá americkým protidrogovým úřadům.

Rozsekaná těla nesla známky mučení

Těla nalezená na ranči La 35 byla rozsekána a nesla známky mučení, oznámil kolumbijský státní zástupce.

V roce 2005 se pravicové milice dohodly s vládou a začaly demobilizovat svých více než 31 000 příslušníků. Nibaldo Jiménez, koordinátor exhumací v úřadu státního zástupce řekl agentuře AP, že jeho úřad od roku 2005 objevil pozůstatky 2570 lidí.

Hrob objevený na jihu Kolumbie se nacházel v tradiční oblasti, kde mají útočiště příslušníci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie FARC. Povstalci z FARC bojují s kolumbijskými vládními jednotkami už 45 let. Hrob obsahoval ostatky 16 příslušníků levicových bojůvek, kteří prý padli při přestřelkách letos v létě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám