Hlavní obsah

Se senátorem Kennedym se loučil Obama i Bush

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Americký prezident Barack Obama s chotí Michelle, exprezidenti Jimmy Carter, Bill Clinton a George W. Bush, členové amerického Kongresu i desítky příslušníků slavného klanu Kennedyů se v sobotu zúčastnili v Bostonu zádušní mše za zemřelého demokratického senátora Edwarda Kennedyho. Po půlnoci SELČ byly jeho ostatky uloženy na vojenském hřbitově v Arlingtonu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama a Vicky Reggie Kennedyová

Článek

Dvouhodinové zádušní mše se účastní mimo jiné sedm kněží, mezi truchlícími je podle agentury Reuters také herec Jack Nicholson nebo člen Nejvyššího soudu Stephen Breyer.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Rozloučit se přišli i bývalí prezidenti Bill Clinton a George W. Bush.

Sedmasedmdesátiletý Edward Kennedy měl za sebou kariéru více než 47 let v americkém Kongresu. Jeho zahalenou rakev přineslo do kostela osm příslušníků uniformované čestné stráže. Při převozu cestu do kostela lemovaly desítky lidí, někteří s transparenty "Díky Kennedy".

FOTO: Alex Brandon, ČTK/AP

Senátor byl jednou z klíčových postav Demokratické strany a respektovali jej i republikánští soupeři. Byl legendou americké politiky a služebně patřil k nejdéle sloužícím senátorům v americké historii.

Foto: Mike Segar, Reuters

Vlajka před sídlem Kennedyů je na půl žerdi.

Jeho smrt znamená soumrak jedné z největších politických dynastií ve Spojených státech a těžkou ránu pro Demokratickou stranu v době, kdy se snaží najít odpověď na Obamovu výzvu ohledně rozsáhlé reformy zdravotní péče. Právě zdravotní reforma byla Kennedyho doménou. Rakovina mozku, jíž nakonec podlehl, mu byla diagnostikována v květnu 2008.

Foto: Reuters

Guvernér Kalifornie arnold Schwarzenegger na pohřbu Edwarda Kennedyho, jehož neteř Mariu Shriverovou si vzal za ženu.

Reklama

Výběr článků

Načítám