Hlavní obsah

Astronauti na ISS nasadili brýle a masky a začali opravovat rozbité WC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronauti, kteří se od nedělního večera na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) potýkají s rozbitou toaletou, v pondělí ráno přistoupili k její opravě. Kdy bude záchod v hodnotě 19 miliónů dolarů opět plně funkční, však není známo. Mezitím musí 13členná posádka ISS používat jen dvě toalety, jednu v ruské části stanice a druhou na raketoplánu Endeavour, který u ISS právě kotví.

Foto: Profimedia.cz

Toaleta na ruském modulu Zvezda, připojeném k ISS.

Článek

Zprovoznění toalety připadlo na Belgičana Franka De Winneho a jeho amerického kolegu Michaela Barratta. Ti si nasadili ochranné brýle, rukavice a obličejové masky a pod dohledem pozemní kontroly začali zařízení, které ještě do nedělního večera řádně fungovalo, rozebírat, napsala AP. Servisní práce mají pokračovat i v pondělí.

Komplikace s toaletou řeší odborníci v Moskvě a Houstonu. Podle AP se zřejmě zahltilo třídicí zařízení pumpy. Prozatím na porouchané toaletě ruské výroby, kterou na ISS dopravil loni v prosinci raketoplán Endeavour, visí cedulka "Mimo provoz".

Technické problémy měla loni i původní, rovněž ruská toaleta, která byla v té době jediným záchodem na stanici. Vadnou pumpu odsávající moč se tehdy astronautům podařilo vyměnit.

Zařízení se rozbilo v neděli uprostřed náročné operace, kdy dva týmy astronautů pomocí robotických paží přenášely plošinu s náhradními bateriemi a dalšími součástkami z nákladního prostoru raketoplánu k ISS.

Reklama

Výběr článků

Načítám