Hlavní obsah

CIA opakovaně klamala Kongres, přiznal její ředitel kongresmanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Ústřední zpravodajská služba CIA od roku 2001 opakovaně poskytovala americkým zákonodárcům zavádějící informace a v jednom případě dokonce lhala. Uvedlo to v dopise zveřejněném ve středu sedm demokratických kongresmanů s tím, že jim to řekl sám ředitel CIA Leon Panetta.

Článek

"Informace (od Panetty) mne vedly k závěru, že tento výbor byl uváděn v omyl, nedostával plné a ucelené zprávy a nejméně v jednom případě byl obelhán," napsal šéf výboru Sněmovny reprezentantů pro tajné služby Silvestre Reyes v dopise republikánskému členu výboru Peterovi Hoekstrovi.

Na Panettu se poté, co vypovídal před výborem pro tajné služby, obrátilo v dopise sedm členů dolní komory „Nedávno jste vypověděl, že vrcholní představitelé CIA tajili důležité akce před všemi členy Kongresu a mátli jeho členy od roku 2001 až do tohoto týdne,“ stojí v dopise demokratky Anny Eschoové, který podepsalo šest dalších demokratických zastupitelů ve Sněmovně reprezentantů. Požadují aby Panetta přehodnotil své starší tvrzení,že CIA Kongres záměrně nemátla.

Reyes ani Eschoová neupřesnili, čeho se údajně zavádějící informace CIA týkaly.

CIA se hájí

Podle mluvčího CIA ale Panettovo upozornění na možné pochybení v minulosti ukazuje, že klamat Kongres není oficiální politikou tajné služby.

„To je proti naším zákonům i zásadám. Tato služba i její ředitel věří, že je životně důležité, aby Kongres dostával plné a aktuální informace," uvedl mluvčí.

Boj o kontrolu tajných služeb

Dopisy i vyjádření CIA podle agentury AP předcházejí debatě o zákonu o tajných službách, který by měl mimo jiné zvýšit počet zákonodárců informovaných o jejich aktivitách z osmi na 40, což ale může vadit i prezidentovi Baracku Obamovi.

Očekává se, že se v této souvislosti bude znovu probírat, zda demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová věděla, že CIA používá při výsleších waterboarding, kterým se u vyslýchaného vyvolává intenzivní pocit, že se topí.

Podle opozičních republikánů se demokraté současným zpochybňováním práce CIA snaží zakrýt fakt, že Pelosiová o používání této techniky, kterou prezident Barack Obama označil za mučení, věděla a neprotestovala proti ní. Pelosiová ale tvrdí, že tomu tak nebylo.

Republikánům v novém zákoně o tajných službách vadí, že by prezident musel členy výborů obou komor parlamentu pro tajné služby plně informovat o tajných aktivitách CIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám