Hlavní obsah

Argentinský prezidentský pár ztratil moc nad sněmovnou i senátem

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinský prezidentský pár prohrál hlasování o důvěře. Tak alespoň podle agentur vnímali voliči nedělní částečné volby do sněmovny a senátu. Jejich peronistická strana podle prvních výsledků ztratila většinu v obou komorách, přičemž manžel prezidentky neobhájil křeslo v senátu.

Článek

Prohra oslabuje pozici prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové dva roky před koncem mandátu. Navíc porážka Nestora Kirchnera v boji o křeslo v senátu za provincii Buenos Aires zavdává příležitost k možné změně ve vedení strany. Nestor je jejím předsedou dva roky. Provincie Buenos Aires byla tradiční baštou strany.

Volby se uskutečnily na pozadí ekonomických potíží a nařčení vlády z nekompetentnosti problémy řešit. Zatímco oficiální statistiky hovoří o pětiprocentní inflaci, analytici tvrdí, že je to nejméně 15 procent. Spousta Argentinců své úspory proměnila v dolary a poslala je na zahraniční účty. Prezidentka se navíc dlouhodobě pře se zemědělci o míru zdanění.

Volby v Argentině

Přesunuty z 25. října na dřívější termín.

Rozhodovalo se o polovině z 256 křesel ve sněmovně (na 4 roky) a třetině ze 72 senátorských postů (6leté období).

Argentina má přes 28 miliónů oprávněných voličů.

Podle stanice BBC je prezidentčin manžel, jenž stál v čele země mezi lety 2003 a 2007, stále hlavním hybatelem událostí v administrativě své ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám