Hlavní obsah

Na vylovení černých skříněk airbusu zbývá 10 dní, pátrači nemají žádné stopy

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týmům, které prohledávají Atlantik asi 1100 kilometrů východně od východního pobřeží Brazílie v naději, že najdou šestikilové černé skříňky zříceného airbusu Air France, se krátí čas. Zbývá jim už jen deset dnů, pak záznamová zařízení přestanou vysílat signály o své poloze.

Foto: Reuters

Trosky airbusu v Atlantském oceánu

Článek

"Bez nich je objevení skříněk prakticky nemožné. Dno oceánu je velmi hrbolaté. Bude to velmi těžké. Zatím se nemáme čeho chytit. Může se stát, že navzdory veškeré snaze neuspějeme. Budeme potřebovat trochu štěstí,“ řekl televizi RTL mluvčí francouzské armády Michel Darnier.

Pátrání po skříňkách, klíčových pro rozluštění pádu Airbusu A320-200 na lince Rio de Janeiro–Paříž se 228 lidmi na palubě do Atlantiku, se už přehouplo do třetího týdne. Moře pročesávají francouzská jaderná ponorka a dvě lodě vybavené citlivými senzory.

Dosud zjištěná fakta
letadlo vletělo před nehodou do silné bouřky
následovalo řetězové selhání přístrojů
v plicích obětí se nenašla voda, nenesly ani stopy popálenin. Měly ale mnohočetné zlomeniny. To naznačuje, že se stroj rozpadl ve vzduchu a cestující upadli do bezvědomí nebo zemřeli před dopadem do oceánu.

Jedno ze zařízení, záznamník letových dat, zapisuje rychlost, výšku a množství paliva. "Údaje, které se náhle mohou změnit, jako například poloha klapek, zaznamenává každých osm sekund,“ řekl CNN letový expert Chris Benich. 

Černá skříňka zřejmě leží v rekordní hloubce

Černá skříňka je vyrobena tak, aby vydržela vysoké teploty, náraz, ale i tlak vody i v hloubce 3500 metrů, kde se údajně nachází černá skříňka airbusu. Druhé zařízení, zvukový záznamník, si pamatuje rozhovory v pilotní kabině. Zachytil by i případný výbuch na palubě.

"Tak hluboko ještě nikdy černá skříňka neležela,“ připomněl Darnier.

"Při takových nehodách nebývá jediná příčina, ale jejich souběh,“ řekl listu The Daily Telegraph Louis Gallois, šéf letecké a vesmírné společnosti EADS, výrobce airbusů.

Reklama

Související články

Air France vyměnila rychloměry u airbusů

Francouzská letecká společnost Air France už vyměnila sondy pro měření rychlosti u všech dálkových letounů typu Airbus A330 a A340. Oznámil to v pondělí mluvčí...

Výběr článků

Načítám