Hlavní obsah

Fanatický 88letý neonacista střílel v muzeu holocaustu ve Washingtonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Život jednoho strážného si ve středu podle amerických médií vyžádala střelba v muzeu holocaustu ve Washingtonu. Zasáhl jej fanatický 88letý antisemita a neonacista James von Brunn, který hlásá nadřazenost bílé rasy. Útočníka zasáhly kulky strážců a je v kritickém stavu.

Článek

Útočníkem byl 88letý James von Brunn z Marylandu, který se v sedmdesátých letech stal neonacistou. Policie si na něj vede složku už od osmdesátých let. Muž byl ve styku s předními americkými neonacisty a rasisty a napsal několik publikací krutě urážejících Židy a černochy. Podle něj se Židé snaží rozředit bílé geny a svět se dostává do židovských rukou, vládnou americké diplomacii, obchodu i zdrojům. Za mýtus označil holocaust.

 Odseděl si šest let, když vstoupil odzbrojený do americké centrální banky Fed, aby podle svých slov "nenásilně zatkl" členy jejího výboru, neboť nesouhlasil s její politikou. Když byl vynesen rozsudek ve výši 11 let, tak se vyjadřoval, že rozhodla "porota negrů, židovský soudce a židonegerský žalobce" Uvedl to na své vlastní stránce "Svaté západní impérium". 

Přestože jej policie měla ve svém hledáčku, útok nic neavizovalo. Seržant David Schlosser, mluvčí policie, která má na starosti blízký komplex parků, památníků a sportovišť, sdělil, že ozbrojený muž vešel do muzea a začal střílet. Strážní jeho střelbu opětovali a jeden z nich byl zraněn.

Osmadvacetiletá návštěvnice muzea Stephanie Geraghtyová uvedla, že střelec byl podle všeho běloch a měl postříbřenou zbraň. "Slyšela jsem první výstřel, znělo to, jako by něco padalo z hořejších podlaží. Pak ještě dvakrát velmi rychle za sebou. Pak všichni začali utíkat, propukl chaos," řekla Stephanie agentuře Reuters.

Muzeum, které je hned vedle prostranství National Mall asi půl kilometru od Bílého domu, bylo evakuováno. Celou oblast obsadila policie a agenti FBI, kteří asistují u všech mimořádných událostí v centru Washingtonu. Muzeum bývá při návštěvních dnech velmi silně střeženo, četné stráže jsou uvnitř i vně budovy. Všichni návštěvníci musejí u vchodu projít rámem na detekci kovů. Tašky a jiná příruční zavazadla návštěvníků musejí být prosvícena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám