Hlavní obsah

Zemřel pilot, který shodil atomovou bombu na Nagasaki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý pilot bombardéru B-29 Charles Donald Albury, který shodil 9. srpna 1945 atomovou bombu na japonské město Nagasaki, zemřel ve věku 88 let. V pátek to uvedla agentura AP s tím, že Albury zemřel 23. května v nemocnici v Orlandu.

Článek

Albury byl druhým pilotem bombardéru, který 9. srpna 1945 shodil bombu na Nagasaki. Účastnil se také atomového náletu na Hirošimu z 6. srpna. Letěl ve stroji, jehož přístroje měřily intenzitu výbuchu a úroveň radiace po hirošimské explozi.

"Když Tibbets shodil tu bombu, vypustili jsme naše přístroje a zatočili doleva," řekl Albury před čtyřmi lety časopisu Time. "Pak nás zasáhlo jasné světlo a vršek toho hřibu byl nejděsivější a zároveň nejkrásnější věcí, jakou jste v životě viděli. Jako by z něj proudila každičká barva duhy," dodal.

O tři dny později seděl Albury v letadle, které shodilo 4600 kilogramů vážící nálož na Nagasaki. Výbuch okamžitě zabil odhadem 40 000 lidí a dalších 35 000 zemřelo později na nemoci z ozáření.

Albury podle svých slov žádnou lítost necítil, protože použití atomových bomb zabránilo jisté ztrátě životů při případné americké invazi do Japonska. Japonsko kapitulovalo 2. září. Invaze na Japonské ostrovy a následné boje by si vyžádaly statisíce mrtvých na obou stranách.  

"Můj manžel byl hrdina," řekla listu jeho manželka Roberta Alburyová, která s ním žila 65 let. "Zachránil milión lidí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám