Hlavní obsah

Automobilka General Motors si půjčila od vlády další 4 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wa

Americké ministerstvo financí půjčilo krachující automobilce General Motors další čtyři miliardy dolarů, aby nemusela ukončit výrobu, protože jí docházela hotovost. Automobilka to uvedla v noci na sobotu. Ani to však neznamená, že se výrobce vozů vyhne ochraně před věřiteli. Stát mu už půjčil 19,4 miliardy dolarů.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Článek

Vláda požaduje, aby GM do 1. června předložil plán reorganizace. S odboráři se podnik na snížení pracovních nákladů již dohodl, nepřemluvil ale držitele obligací. Koncern jim nabídl za 27 miliard dolarů svých dluhů deset procent akcií, věřitelé však chtějí mnohem vyšší podíl ve výši 58 procent. Podle plánu na restrukturalizaci by však mělo 50 procent akcií získat ministerstvo a čtyřicet odboráři.

Jednání se však zatím nesou v poklidném duchu a nelze vyloučit dohodu. GM se ale nebojí ani režimu ochrany před věřiteli. Po vyhlášení bankrotu Chrysleru prodej vozů tohoto výrobce stoupl. O společnost má navíc zájem Fiat.

I pro akcionáře je lepší se dohodnout, protože při vypořádávání pohledávek jsou na řadě až jako poslední. Ve skutečnosti však o své hodnoty už nyní přišli, akcie se prodává na 1,40 dolarů, což je o o devadesát procent nižší cena než před rokem. Krachem by byli postiženi i dodavatelé.

GM se už pokouší nastoupit restrukturalizaci, příští rok ukončí smlouvu z 1100 ze svých 6000 dealerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám