Hlavní obsah

Kalifornie je bez peněz, Schwarzenegger prodává věznici San Quentin

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger se rozhodl řešit prohlubující se schodek ve státním rozpočtu prodejem věznice San Quentin a olympijského stadiónu Los Angeles Memorial Coliseum. Jeho čtvrteční návrh zbavit se státních pamětihodností čeká tvrdý odpor, uvedla americká média.

Článek

Téměř 160 let starou věznici v 60. letech proslavil koncert a stejnojmenná píseň Johnnyho Cashe a od té doby hostila i další hudební veličiny jako B. B. Kinga či Metalliku. Zařízení, kde je zadržováno přes 5000 vězňů, z nichž více než 600 čeká poprava, stojí na prvotřídních pozemcích s výhledem na sanfranciskou zátoku.

Státní představitelé zvažují prodej věznice už několik let. Cena by se podle odhadců mohla vyšplhat na více než miliardu dolarů (asi 20 miliard korun). Problém je, kde vystavět novou věznici.

Coliseum je zase jediným stadiónem na světě, který hostil olympijské hry dvakrát, a to v roce 1932 a 1984. Navíc má status národní památky.

Kalifornie podle revidovaného rozpočtového plánu čelí deficitu 15,4 miliardy dolarů (přes 300 miliard korun) - a možná i víc, jestliže voliči příští týden odmítnou navrhované výdajové škrty. Průzkumy zatím naznačují, že k tomu skutečně dojde, což by znamenalo do poloviny roku 2010 prohloubení schodku na 21,3 miliardy USD, tedy zhruba 418 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám