Hlavní obsah

Guantánamo je nádherné místo, napsala Miss Universe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Ne každý aby asi označil základnu Guantánamo na Kubě, kde Spojené státy zadržují asi 240 vězňů podezřelých z terorismu a která si vysloužila kritiku celého světa, za "relaxační, klidné a nádherné místo". Právě to učinila úřadující Miss Universe Dayana Mendozová z Venezuely, která tento měsíc americké zařízení na východě Kuby navštívila. Návštěvu pro ni zařídila United Service Organization (USO), která podporuje americké vojáky.

Foto: Esteban Felix/Pool/Files , Reuters

Dayana Mendozová

Článek

Dvaadvacetiletá Mendozová, narozená v Caracasu, navštívila základnu ve dnech 20. až 25. března společně se sedmadvacetiletou Miss USA Crystle Stewartovou. O svých dojmech se pak doslova rozplývala a na svém blogu na internetové stránce Miss Universe s datem 27. března návštěvu označila za neuvěřitelnou zkušenost.

"Bylo to hóóódně zábavné," uvedla Mendozová, když popisovala, jak se se Stewartovou setkaly s vojáky a podnikaly vyjížďky po táboře, který je obklopen zátarasy z ostnatého drátu, minovými poli a strážními věžemi. Vyprávěla také, že navštívili místní bar a tamní "neuvěřitelnou" pláž.

"Ukázali nám skvělou ukázku, co umí psi"

"Navštívili jsme tábor zadržovaných a viděli jsme kriminál, kde se sprchují, viděli jsme, jak se rekreují sledováním filmů, výukou nebo čtením. Bylo to velmi zajímavé," napsala Mendozová. "Nechtělo se mi odejít, bylo to tak relaxační místo, tak klidné a překrásné."

Když vyprávěla o své "pozoruhodné" cestě, úřadující Miss Universe uvedla: "Také jsme viděly vojenské psy a ukázali nám skvělou ukázku toho, co umí. Všichni lidé z armády se k nám chovali úžasně."

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Ve středu už záznam na internetu nebyl, jen prohlášení prezidentky USO Pauly Shugartové. Podle ní organizace s armádou dlouhodobě spolupracuje, aby ulehčila těžké práci vojenských příslušníků po celém světě. Mendozové blog se prý týkal pohostinného přijetí, jakého se jí a Stewartové na základně dostalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám