Hlavní obsah

USA od počátku vědí, že vězní na Guantánamu nevinné

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Juan

Množství lidí zadržovaných v americké věznici na Guantánamu je nevinných a Spojené státy je od počátku vězní jen proto, že by od nich mohli získat nějaké informace. Agentuře AP to ve čtvrtek potvrdil bývalý šéf kanceláře někdejšího ministra zahraničí USA Colina Powella.

Článek

„Nadále tam zůstávají nevinní lidé. Někteří tam jsou už šest či sedm let,“ řekl Lawrence B. Wilkerson s tím, že americké síly nebyly schopné rozlišovat mezi nepřátelskými bojovníky a nezúčastněnými civilisty. Uvedl také, že z brífinků a zpráv vojenských velitelů vyrozuměl, že USA si záhy uvědomily, že spousta zadržovaných je nevinná.

„Nezáleželo, jestli byl vězeň nevinný. Protože ale žil v Afghánistánu a byl zadržen v oblasti bojů nebo její blízkosti, musí vědět něco důležitého,“ napsal Wilkerson ve svém blogu. Američané prý doufali v nashromáždění dostatečného množství informací o skupinách lidí i jednotlivcích a oblastech i vesnicích zvlášť, které by je mohly dovést k teroristům a jejich plánům.

Soudit je nemůžeme, protože jsme je mučili
Lawrence B. Wilkerson

Od otevření věznice Guantánamo v lednu 2002 bylo v zařízení drženo na 800 mužů, 240 jich tam zůstává. Podle Wilkersona jsou dvě desítky z nich teroristé, ostatní ne a měli by být propuštěni.

Vláda prezidenta Baracka Obama v současnosti hledá právní cestu k uzavření věznice a předání některých zadržených do zahraničí. Wilkerson to podporuje a svůj názor zveřejnil v reakci na kritiku Obamova postupu ze strany bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho. Ten předminulý týden prezidenta obvinil z ohrožování bezpečnosti USA.

K teroristům na Guntánamu Wilkerson dodal: „Měli bychom je nechat v přísně střeženém vězení jako je v Coloradu, zapomenout na ně a zahodit klíče. Soudit je nemůžeme, protože jsme je mučili a neuchovávali si záznamy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám