Hlavní obsah

Více než třetina Američanů se bojí nezaměstnanosti

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Amerikou obchází strašidlo nezaměstnanosti. Podle nového, v pondělí zveřejněného průzkumu vzrostl od loňského dubna skoro třikrát počet občanů, kteří považují nezaměstnanost za největší ekonomický problém USA. Nyní si to myslí 36 procent dotázaných.

Článek

Na druhém místě je inflace, kterou za největší problém považuje pětina Američanů, 16 procent se domnívá, že nejvážnějším problémem je hypotéční krize, 14 procent jej vidí v akciovém trhu a 11 procent v daních.

Loni v dubnu se nezaměstnanosti obávalo jen 13 procent Američanů, 47 procent z nich mělo tehdy strach z růstu cen benzínu.

Počet nezaměstnaných v únoru stoupl ve Spojených státech na 8,1 miliónu, což je ve srovnání s lednem nárůst o půl procentního bodu. Panují obavy, že do koce roku může počet nezaměstnaných překročit deset procent. Už nyní je nezaměstnanost v USA nejvyšší za posledních 25 let. Od prosince o práci přišlo 4,4 miliónu Američanů. Zejména dělníci se bojí, že neseženou dobrou práci.

Z výsledků průzkumu také plyne, že ekonomika je nejdůležitějším problémem, jemuž USA čelí. Myslí si to 63 procent z 1019 respondentů oslovených od čtvrtka do neděle. Devět procent považuje za největší problém zdravotní péči, osm procent pak federální rozpočet. Války v Iráku a v Afghánistánu za nejdůležitější téma považuje jen šest procent Američanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám