Hlavní obsah

První zahraniční cesta Obamy povede do Kanady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Barack Obama pojede na svoji první zahraniční návštěvu ve funkci amerického prezidenta do Kanady. Ta je hlavním obchodním partnerem Spojených států. Oznámil to v sobotu úřad kanadského premiéra Stephena Harpera. Cestu potvrdil i mluvčí Obamova týmu, ale bez jakýchkoli podrobností.

Foto: Jim Young, Reuters

Barack Obama s rodinou.

Článek

"Jsme v úzkém kontaktu s týmem nově zvoleného prezidenta Obamy a můžeme potvrdit, že přijal pozvání premiéra přijet do Kanady krátce po své inauguraci," cituje agentura AFP z prohlášení Harperova úřadu.

Ekonomická témata

Většina amerických prezidentů jezdí na svoji první zahraniční návštěvu do Kanady, která je největším obchodním partnerem. Výjimku ale udělal Obamův předchůdce George Bush, který po svém prvním zvolení v roce 2000 navštívil jako první zemi Mexiko.

Obama se setká s mexickým prezidentem Felipem Calderónem v pondělí ve Washingtonu. Bude to jeho první osobní setkání se světovým předákem od jeho volebního vítězství.

Datum cesty do Kanady ani její náplň nebyly zatím oznámeny. Dá se ale předpokládat, že hlavním bodem programu jednání obou nejvyšších představitelů bude ekonomika. USA odebírají téměř tři čtvrtiny kanadského exportu.

Klimatické změny

Návštěva bude také příležitostí projednat klimatické změny. Harper zdůrazňuje nutnost řešit tento problém společně se Spojenými státy. Loni připomněl možnost uzavřít kontinentální dohodu s Washingtonem o boji proti klimatickým změnám.

Na programu bude zřejmě i situace v Afghánistánu, který bude prioritou zahraniční politiky nového amerického prezidenta. Kanada se silně angažuje v Afghánistánu, kam vyslala více než 2700 vojáků; 107 jich bylo za dobu mise zabito. Harper má v úmyslu stáhnout do roku 2011 kanadský kontingent a nechce misi prodloužit za toto datum.

Experti se nicméně domnívají, že nový obyvatel Bílého domu by mohl Kanadu požádat, aby svoji armádu v Afghánistánu ponechala.

Reklama

Výběr článků

Načítám