Hlavní obsah

Venezuela vyhostila izraelského velvyslance

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Venezuela v úterý vyhostila izraelského velvyslance Šloma Cohena. Caracas současně ostrými slovy odsoudil probíhající útok Izraele na pásmo Gazy a příslušníky hnutí Hamás, které enklávu od loňska ovládá.

Článek

"V tuto tragickou a hořkou hodinu venezuelský lid vyjadřuje svůj bezpodmínečný soucit s hrdinnými Palestinci a pociťuje smutek, který dopadl na tisíce rodin kvůli ztrátě jejich drahých. Venezuelská vláda je ujišťuje, že neustane, dokud ti, kdo jsou odpovědní za tato zvěrstva, nebudou potrestáni,“ zveřejnila státní televize plamenný vzkaz ministerstva zahraničí.

Prohlášení dodává, že Venezuela "odsuzuje porušení mezinárodního práva a plánované využití státního terorismu“. V té souvislosti se vláda rozhodla vyhostit izraelského velvyslance.

Venezuelský prezident Hugo Chávez se v té souvislosti také nechal slyšet. Na adresu izraelské armády uvedl, že jsou to zbabělci.

Mluvčí izraelské vlády Mark Regev v reakci řekl, že ho postoj Cháveze podporujícího Írán, který má blízko k hnutím jako Hizballáh a Hamás, nepřekvapuje. Dodal, že si nemyslí, že budou vyhoštěni i velvyslanci v dalších zemích. Server Haaretz uvedl, že by Izrael mohl vyhostit venezuelského ambasadora.

Reklama

Výběr článků

Načítám