Hlavní obsah

Mexická narkomafie usekala hlavy zabitým vojákům

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXICO

V mexickém městě Chilpancingo bylo v neděli nalezeno devět lidských hlav a následně i devět bezhlavých těl. Osm z nich patří vojákům z protidrogové jednotky, deváté bývalému policejnímu důstojníkovi. U těl byl vzkaz, že za každého zabitého příslušníka drogových kartelů bude zabito deset vojáků.

Článek

Oddělené ostatky byly nalezeny na několika různých místech Chilpancinga, které je hlavním městem mexického státu Guerrero, v němž leží i známé přímořské letovisko Acapulco, kudy vede jedna z cest drog do USA. .

"Sedm těl bylo identifikováno jako vojáci; identifikovali jej jejich kamarádi z protidrogové jednotky," uvedl soudní lékař. "Osmé tělo patří jednomu právníkovi.“ Právník dříve sloužil u policie. Nakonec se podařilo identifikovat i poslední tělo, patřilo také vojákovi.

K mrtvolám byla připojena zpráva od drogové bandy: "Za každého z nás, kterého vojáci zabijí, my zabijeme deset vašich".

Utínání hlav zabitým je jednou ze zastrašovacích taktik mexických drogových kartelů, které vedou v posledních letech krvavou válku o ovládnutí trhu. Násilí se v posledních měsících ještě vystupňovalo. Hlavy už byly pro výstrahu uťaty i zabitým policistům, ale nikdy ne vojákům.

V srpnu bylo například nalezeno devět těl bez hlav v mexickém státě Yucatan. Další bezhlavá těla byla lezena na podzim u letiště v hlavním městě.

Počet vražd v Mexiku se zdvojnásobil

Podle generálního prokurátora Eduarda Mediny Mory počet obětí zločinu dosáhl v roce 2008 už 5376, což je více než dvojnásobek ve srovnání s rokem 2007, kdy bylo zabito 2477 lidí.

V kritických oblastech rozmístila mexická vláda od konce roku 2006 už 36 000 policistů a vojáků, kteří mají zasahovat proti pašerákům drog. Drogové kartely drog z Mexika, přes které se dostává do USA většina drog z Jižní Ameriky, kontrolují většinu amerického trhu s narkotiky. Ročně vydělají mezi 18 a 39 miliardami dolarů (345 až 747 miliard korun).

USA dají Mexiku peníze na boj s narkomafiemi

V pátek se vysocí američtí a mexičtí představitelé sešli, aby dohodli, jak účinněji bojovat proti narkomafiím. USA chce Mexiku pro boj s drogovými kartely poskytnout 1,4 miliardy dolarů. Kongres nedávno schválil uvolnění prvních 197 miliónů.

Boj s drogovými kartely je obtížný. Díky vysokým ziskům mají dobré informace a používají nejmodernější technologie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám