Hlavní obsah

Čtyřmiliónové Los Angeles by mohlo kvůli požáru zůstat bez elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Sever kalifornské metropole Los Angeles zasáhl v pátek večer lesní požár. Kvůli ohni, který již zničil stovky domů, se město může brzy ocitnout bez dodávek elektřiny. Zhruba 10 000 obyvatel již muselo být evakuováno. Kolem 5 000 lidí bylo také evakuováno v kalifornském okrsku Santa Barbara, kde od čtvrtečního vypuknutí lesního požáru lehlo popelem až 200 domů a přes deset osob bylo zraněno, informovaly místní úřady.

Článek

Lesní oheň, který ze Západu dorazil na losangeleské předměstí Sylmar, může zasáhnout hlavní transmisní vedení, které zásobuje elektrickým proudem Los Angeles, řekl v sobotu starosta města Antonio Villaraigosa.

"Potřebujeme, aby každý dnes šetřil energií," dodal. Varoval také před možnými blackouty. "Naše zdroje jsou v této chvíli maximálně vytížené," podotkl. Požár již ve městě zničil stovky domů, nejvíce za posledních deset let. Podle hasičů je ohrožena další tisícovka domů. Plameny se rychle šíří také kvůli silnému větru a nízké vlhkosti.

Požár hasí i vrtulníky.foto: ČTK/AP

Los Angeles čítá kolem čtyř milionů obyvatel a je po New Yorku druhým největším městem USA.

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil mimořádný stav, což mu umožňuje mobilizovat veškeré prostředky, které jsou ve státě dostupné. Příčiny vzniku požárů, které přerušily i dopravu na některých hlavních silnicích a dodávky elektřiny, jsou podle úřadů zatím neznámé. Od roku 2006 sužuje Kalifornii sucho a od té doby zde také pravidelně vznikají požáry, poznamenala agentura AFP.

Požár již zachvátil desítky domů.foto: ČTK/AP

Na severu města Los Angeles byli podle agentury AP evakuováni v noci na sobotu pacienti místní nemocnice a další obyvatelé v sobotu opustili domovy.

Shořelo také hodně karavanů. Nejméně jedna osoba byla vážně zraněna. Záchranné práce zde podle hasičů ztěžuje vichr o rychlosti kolem 120 kilometrů v hodině, který znemožnil nasazení některých hasičských letounů.

Jeden z obyvatelů se snaží uhasit svůj hořící dům.foto: ČTK/AP

Další požár u Santa Barbary  

Vichr o rychlosti přes sto kilometrů v hodině provází také požár v oblasti města Montecito východně od Santa Barbary na tichomořském pobřeží. Nejméně 13 lidí utrpělo podle úřadů zranění. Tři byli popáleni a deset přiotráveno kouřem. Proti živlu bojuje kolem 1 200 hasičů, ale požár se prý zatím nepodařilo dostat pod kontrolu.

"Díval jsem se se synem na fotbalový zápas, když mi zavolala manželka a řekla, abychom odjeli, protože Montecito hoří. Vzali jsme auto a při výjezdu od domu jsem viděli, jak hora za námi je celá v plamenech, jejichž výška byla 60 metrů," vyprávěl herec Rob Lowe v pátečním pořadu moderátorky Oprah Winfreyové. Také ona, herec Michael Douglas a další osobnosti mají v ohrožené oblasti honosné rezidence.

Hasiči bojují se živlem.foto: ČTK/AP

Loni na podzim si série požárů v jižní Kalifornii vyžádala osm mrtvých, 2 000 zničených domů a evakuaci 640 000 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám