Hlavní obsah

Některých věcí lituji, přiznal Bush

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký prezident George Bush stříhá v úřadu pomyslný metr. Do konce mandátu mu zbývá jen pár desítek dní. Dosluhuje jako nejméně populární prezident v novodobých dějinách. V úterním rozhovoru pro stanici CNN připustil, že některých věcí, které v uplynulých osmi letech řekl, lituje.

Foto: Robert Kalfus/Pool , Reuters

Americký prezident George Bush opustí úřad po Novém roce.

Článek

"Lituji některých věcí, které jsem říct neměl, jako ‘živý nebo mrtvý‘ a ‘dostaňte je‘. Moje žena mi připomínala, abych jako prezident Spojených států byl opatrný, co říkám,“ uvedl Bush v den výročí konce první světové války.

První z výroků, kterých lituje, pronesl Bush krátce po útocích islamistů na New York a Washington 11. září 2001 na adresu sponzora útoků Usámu bin Ládina. "Chci spravedlnost. Tam na Západě visí starý plakát, který hlásá: ‘Hledá se živý nebo mrvý’,” řekl tehdy.

O dva roky později byl prezident kritizován za další výrok, tentokrát k iráckým povstalcům. "Jsou někteří, kteří si myslí, že jim podmínky umožňují na nás útočit. Má odpověď je 'dostaňte je',“ vzkázal americkým vojákům.

Ani na vystoupení na lodi USS Abraham Lincoln není Bush pyšný. Tehdy oznámil ukončení hlavních bojových akcí v Iráku před transparentem, na němž bylo napsáno: "Mise dokončena“. "Měli tam ten nápis pro námořníky, ale mělo to i širší význam. Někteří z toho pak vyčetli: ‘Bush si myslí, že válka v Iráku skončila‘, ale to jsem si já nemyslel. To sdělení bylo klamné,“ dodal prezident.

Těší se do Texasu

Na spoustu věcí je ale Bush pyšný. "Jsem hrdý na to být vrchním velitelem tak obětavých a odvážných lidí, kteří dobrovolně slouží zemi v čase války. Jsem hrdý, když vidím lidi sytit hladové a jsem hrdý, když v Africe vidím dobrovolníky pomáhat lidem umírajícím na AIDS,“ řekl.

Bush opustí Bílý dům v lednu. Nahradí ho Barack Obama, který dosavdního prezidenta v Oválné pracovně navštívil v pondělí. Ačkoliv prý Bush lituje, že Američané nezvolili republikána Johna McCaina, svému nástupci přeje všechno nejlepší. "Jsem Američan, stejně jako on. Je dobré pro naši zemi, když prezident uspěje,“ řekl s tím, že už se těší, až se vrátí zpět do Texasu. "Texas mi chybí,“ dodal s tím, že zvláštní plány do budoucna nemá, snad kromě napsání knihy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám