Hlavní obsah

Někteří z vás vědí, jak jsem zešedivěl, děkoval Bush svému týmu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve čtvrtek po zasedání svého kabinetu vystoupil před jeho členy a zaměstnanci Bílého domu a vyzval je, aby i v posledních 75 dnech jeho mandátu pokračovali v dosavadní dobré práci. Svému nástupci Baracku Obamovi poblahopřál k vítězství ve volbách a řekl, že s ním bude spolupracovat, aby mohl hladce post převzít.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Bushovo vystoupení k zaměstnancům jeho administrativy bylo vřelé a protkané vtípky. „Někteří jste tady krátce, jiní téměř tak dlouho jako já od roku 2001. Vy mi můžete dosvědčit, jak jsme zešedivěl. Někteří ale jste tady i čtyřicet, padesát let. O vaší barvě vlasů bych mohl vyprávět já,“ zahájil Bush svou řeč.

Dál pokračoval vážněji: „Žijeme ve vzrušující době,“ řekl v narážce na skutečnost, že se tento týden vypravilo volit prezidenta a další zástupce na 120 miliónů Američanů, nejvíce v novodobé historii. „Bez ohledu na to, jak kdo volil, je to vítězství demokracie,“ dodal s tím, že jeho zvolenému nástupci Baracku Obamovi gratuluje, přeje mu a jeho a rodině všechno nejlepší, stejně jako celé zemi.

Bush také dodal, že to nový prezident nebude mít lehké. Čeká ho spousta obtížných záležitostí a on je odhodlán Obamovi pomoct připravit se i na ně. S Obamou se prý setká příští týden. Své zaměstnance vyzval, aby v posledních 75 dnech jeho mandátu pokračovali v dosavadní dobré práci. Zmínil mezinárodní summit, který svolal na 15. listopadu kvůli finanční krizi. „Věřím, že to budete i vy, kdo zajistí jeho úspěch,“ řekl.

Zakončil humorně: „Někteří z vás si pak budete muset hledat novou práci. Vím, jak vám je,“ řekl a dodal, že bude pyšný na to stát s nimi na cílové čáře. Ve Washingtonu prý dál zůstat nechce.

George W. Bush

43. prezident USA se narodil 6. července 1946 v New Haven v Connecticutu v rodině George Herberta Walkera Bushe a Barbary Pierce Bushové. Má čtyři sourozence: Jeba (guvernér Floridy), Neila, Marvina a Dorothy.

Bush před nástupem do Bílého domu pracoval v ropném průmyslu. Stál také v čele amerického státu Texas, kde byl guvernérem v letech 1994-2000. Nyní zastává 2. prezidentské období. Obě volby byly velmi těsné, a to jak v listopadu 2000 - porazil Alberta Arnolda Gora, tak o čtyři roky později - porazil Johna Kerryho. Světovou veřejnost proti sobě popudil odmítnutím redukce skleníkových olynů - tzv. Kjótský protokol - a zahájením války v Iráku.

Bush vystudoval univerzitu Yale, kde promoval v roce 1968. Vstoupil do letecké národní gardy jako letec. I když dosáhl hodnosti nadporučíka, bojů ve Vietnamu se nezúčastnil. V mládí byl opakovaně médii napadán za svůj kladný postoj k alkoholu. Závislost později přiznal s tím, že ji překonal. V roce 1975 dokončil Harvard Business School získal titul M.B.A. O dva roky později se oženil s učitelkou Laurou Welchovou. Mají spolu dvě dcery: dvojčata Barbaru a Jennu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám