Hlavní obsah

VIDEO: Hurikán Ike v Texasu ničil a zabíjel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hurikán Ike zasáhl v sobotu ráno středoevropského času pobřeží Spojených států. Přestože při přechodu na pevninu oslabil, přinesl s sebou silný déšť a mohutný vítr a během dne napáchal škody za miliardy dolarů. Podle americké televizní stanice CNN Ike, který je zřejmě největším hurikánem, který zasáhl Texas za posledních padesát let, připravil o život tři lidi.

Článek

Hurikán o velikosti téměř amerického státu Texas se amerického pobřeží dotkl v sobotu ráno středoevropského času. Při přechodu na pevninu oslabil na druhý stupeň pětibodové škály, ale i tak velkou část pobřeží zaplavil.

V pobřežním městě Galveston měl vír rychlost 209 kilometrů v hodině a vlny byly vysoké asi pět metrů. Většina města se ocitla pod vodou vysokou místy až 3,5 metru. Vítr provázející hurikán také rozdmýchal několik požárů a hasiči museli nechat shořet tři domy, protože se k nim kvůli zaplaveným ulicím nedostali.

foto: ČTK/AP

Dálnice u Galvestonu

Poté přešel Ike přes čtvrté největší město USA Houston, kde oslabil na tropickou bouři prvního, nejnižšího stupně. Zanechal za sebou ulice pokryté střepy z oken mrakodrapů v centru a z kanálů prýštily proudy vody, které tam hnala zvýšená hladina v nedalekém městském přístavu. Zpřetrhal také elektrické vedení.V celém Texasu je bez elektřiny asi 4,5 miliónu lidí. "Očekávali jsme velkou bouři a naše očekávání se bohužel naplnilo," uvedl mluvčí texaského guvernéra Mark Miner.

Mrakodrap JPMorgan v Houstonu

CNN uvedla, že Ike si zatím vyžádal tři lidské životy, jeden z nich byl 19letý mladík, který se údajně utopil. Policie zatím potvrdila smrt jediné ženy, na jejíž dům dopadl vyvrácený strom.

Prezident George Bush dnes vyhlásil Texas oblastí přírodní pohromy a nařídil vyslat do tohoto největšího státu USA federální pomoc.

V 16:00 SELČ mířil severně od Houstonu provázen stále silným větrem kolem 145 kilometrů za hodinu. Ike poté postihl také západní a střední část státu Louisiana, kde se podle odhadů jen v okrese Terrebonne ocitlo pod vodou až 10 000 domů.

Podle meteorologů byl však Ike více než svou rychlostí nebezpečný svými rozměry: s průměrem 965 kilometrů měl podobnou rozlohu jako stát Texas. "S jeho postupným přemísťováním do vnitrozemí očekáváme další oslabení," uvedl pracovník meteorologického centra.

Obyvatel Houstonu se vzdaluje od svého auta zatopeného vodou.

Škody půjdou do miliard

Pár hodin po bouři úřady zatím nejsou schopné určit výši škod.Podle agentury Reuters pojišťovny na základě prvních výpočtů uvádějí rozsah pojistných událostí od osmi do 18 miliard dolarů (až 316 miliard korun).

Úřady předem nařídily povinnou evakuaci asi miliónu obyvatel, z nichž ale nejméně 140 000 výzvu neuposlechlo. Meteorologové asi 24 hodin před příchodem hurikánu na pobřeží vydali bezpříkladnou výstrahu, že zůstat v přízemních nebo jednopatrových rodinných domech na pobřeží se rovná jisté smrti.

Ulicemi se hnala voda.

Celé USA s napětím sledují, jaký bude dopad hurikánu na texaský petrochemický průmysl. Polovina rafinerií předem zastavila provoz a těžba ropy v Mexickém zálivu takřka úplně ustala. Vzhledem k tomu, že se v Texasu nachází téměř čtvrtina amerických rafinerií a jsou tam uskladněny strategické zásoby ropy, očekávají Američané, že řádění živlu se odrazí ve skokovém růstu cen benzinu.

Někteří obyvatele Galvestonu jezdili po zaplavených ulicích v kajaku.foto: Reuters/Carlos Barria

Odborníci předpokládají, že návrat k normálnímu provozu v rafineriích potrvá nejméně týden. Prezident Bush už dříve řekl, že vláda bude sledovat vývoj cen benzinu, aby zabránila jejich neopodstatněnému zvyšování.

Foto: Reuters

Hurikán strhal i stromy.

Hurikán Ike, který zabíral téměř celou severní polovinu Mexického zálivu, připravil v minulých dnech v karibské oblasti o život na 80 lidí. V úterý se přehnal nad Kubou, kde usmrtil sedm osob a způsobil rozsáhlé škody.

Je to první velký hurikán, který zasáhl obydlenou oblast Spojených států od Katriny, která před třemi lety zdevastovala New Orleans. Hurikán Alicia v srpnu 1983 připravil v Houstonu o život 21 lidí a způsobil škody za dvě miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Hurikán Ike už udeřil na Kubu

Hurikán Ike, který se přehnal přes Bahamské ostrovy, už v noci na pondělí SELČ zasáhl Kubu. V nejvýchodnější části země způsobil nebývalé záplavy, přinesl vlny...

Výběr článků

Načítám