Hlavní obsah

Američané používají střelné zbraně především k sebevraždám

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATLANTA

Většina smrtí Američanů způsobených střelnými zbraněmi jsou sebevraždy, ukázala statistika. V roce 2005 umřelo na následky poranění střelnou zbraní 31 000 lidí. V 55 procentech šlo o sebevraždy a jen ve 40 procent o vraždy. Ve třech procentech případů se jednalo o nešťastnou náhodu a ve zbylých dvou šlo o legální zabití, kdy třeba policie zabila nebezpečného zločince.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Američané nejčastěji obrátí zbraň proti sobě.

Článek

Rok 2005 však nebyl výjimkou Ve statistikách za posledních 25 let tomu tak bylo v 80 procentech případů a jen během pěti let byl počet sebevražd nižší než počet vražd.

Podle floridské fakulty kriminalistky ale má vlastnictví střelných zbraní význam, protože jsou každoročně použity ve více než miliónu případů proti zločincům. Odborníci na zdravotní politiku ale tato čísla považují na nadsazená.

Americká asociace veřejného zdraví, Americká asociace pro studium sebevražd a další dvě organizace jsou proti uvolnění prodeje zbraní v hlavním městě, který schválil ve čtvrtek Nejvyšší soud. Zvrátil tak omezení na ruční zbraně přijaté ve Washingtonu v roce 1976. Podle něj zákon omezoval práva obyvatel hlavního města.

Sebevraždy jsou třikrát častější v rodinách, které mají střelnou zbraň 

„Jestliže má obyvatel doma ruční střelnou zbraň, může ji použít nejen pro sebeobranu, ale také k tomu, aby spáchal sebevraždu nebo domácí násilí,“ uvedl právník Stephen Breyer, který je proti uvolnění prodeje.

Z čísel center pro kontrolu nemocí a prevenci dále plyne, že sebevraždy jsou třikrát častější v rodinách, které mají střelnou zbraň než u těch, které ji nevlastní. Sebevraždy spáchané střelnou zbraní jsou navíc „úspěšné“ v devadesáti procentech případů, zatímco jen třetina skoků z výšek končí smrtí a zemřou jen dvě procenta lidí, kteří se předávkovali léky. „Jiné metody nejsou tak smrtelné,“ řekl Jon Vernick z Centra Johna Hopkinse pro zbraňovou politiku a výzkum v Baltimoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám