Hlavní obsah

Medvědice napadla závodnici na kole, dívka je v kritickém stavu

ČTK, aš, Novinky, Chicago Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANCHORAGE

Medvěd grizzly napadl v neděli brzo ráno na Aljašce čtrnáctiletou Američanku, která se účastnila čtyřiadvacetihodinového závodu na horských kolech. Dívka byla se zraněními převezena do nemocnice. Její stav je kritický.

Foto: Profimedia.cz

Medvědice zaútočila na cyklistku.

Článek

Dívka má poraněnou hlavu, krk, trup i nohy. Její operace trvala několik hodin.

Cyklistka po útoku ještě zavolala na policii, ale nebyla schopna komunikovat. Policisty pak přivolala až další závodnice, která ji zraněnou a zmatenou nalezla na cestě. Zraněná a vyděšená dívka jen opakovala slovo medvěd.

Záchranáři vyzbrojení puškami museli vylézt v hornatém terénu více než tři kilometry, aby se ke zraněné dostali.

Na dívku podle biologa Ricka Sinnota zaútočila zřejmě medvědice, která ve stejné oblasti před čtrnácti dny napadla dva běžce. Rychlý pohyb cyklistky může podle něj medvědy vyprovokovat k útoku. Medvědi nyní v oblasti loví v potocích táhnoucí lososy a nestrpí ve svém teritoriu vetřelce.

Po útoku medvěda byl čtyřiadvacetihodinový závod horských kol zrušen. Pořadatelé se snažili urychleně svolat všechny účastníky, aby zjistili, zda nebylo napadeno více závodníků. Závod pořádal Arctic Bicycle Club v Bicentennial parku ležícím na východní straně Anchorage.

V oblasti trasy závodu se volně pohybují divoce žijící zvířata - od medvědů grizzly a baribalů až po losy, vlky a rosomáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám