Hlavní obsah

OBRAZEM: Tisíce blesků zažehly v Kalifornii stovky lesních požárů

– SAN FRANCISCO

Po bouřkách se výrazně zvýšil počet lesních požárů v Kalifornii. V úterý je jich registrováno 842, zatímco v neděli večer jich hořelo jen 520. Většinu jich zažehly blesky. V kalifornii jich bylo zaregistrováno přes 5000.

Článek

O počtu požárů informoval Del Walters, který je regionálním tajemníkem Kalifornského úřadu pro lesy a ochranu před ohněm. Vznikly v důsledku mimořádně četných bouřek: „Byla to nepředvídatelná bouře blesků, udeřilo jich pět nebo šest tisíc. Nedalo se to předpovědět, obvyklé jsou tyto bouřky nad Pacifikem. V záznamech není žádný případ, že by dosáhly pobřeží.“

Lesní požár u Sacramentafoto: ČTK/AP

Jeden z největších požárů zuří v okrsku Lake County severně od San Franciska, kde hoří 40 kilometrů čtverečních porostu. Zatím neshořel žádný dům, ale už byla nařízena evakuace 36 rodin.

Další požár se v okrsku Napa rozšířil do sousedního okrsku Solano. Oheň sežehl 15 kilometrů čtverečních porostu. Podle úřadu je ale už z 60 procent pod kontrolou. Ani ten nezničil žádné domy a nařízená evakuace byla odvolána.

Letoun DC-10 shazuje hasící látku na hořící les foto: ČTK/AP

Další přibližně stejně rozsáhlý požár v národním parku Shasta Trinity ale ohrožuje asi 1200 domů a několik táborů mládežníků.

Velký požár se rozhořel v pondělí v okrsku Monterrey u Big Suru, který zasáhl 28 kilometrů čtverečních a pod kontrolou je jen na třech procentech zasaženého území. V Monterrey požáry zasáhly celkem na 233 kilometrů čtverečních. V okrsku Mendocino hoří 110 požárů, pod kontrolou je jich jen 17

Nejseverněji zuří živel u kalifornského města Crescent City, nejjižnější požár je na úrovni půlmilionového města Fresno.

Blesk zasáhl les u kalifornského města Chicofoto: ČTK/AP

V regionu začaly v úterý bojovat s živlem i hasičské sbory, které přijely Kalifornii pomoci ze sousední Nevady a Oregonu. Většinou používají vodní bombardéry. Jak uvedl kalifornský guvernér Arnold Schwarzennegger, pomoc je nutná, „protože se nikdy nemůžete připravit na 500 nebo 700 či 800 požárů hořících současně.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám