Hlavní obsah

Foreign Policy zařadil Havla mezi největší intelektuály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Někdejšího československého a českého prezidenta Václava Havla zařadil prestižní americký internetový portál Foreign Policy (FP) do svého seznamu stovky nejvýznamnějších intelektuálů, kteří svým myšlením nejvíce ovlivnili běh současného světa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

Ve výběru FP jsou filozofové, historici, spisovatelé, novináři, ekonomové i církevní činitelé, včetně současného papeže, ale také špičkoví zástupci moderních financí, politici, jakož i renomovaní obránci lidských práv a míroví aktivisté.

Ve společnosti, v níž Václav Havel figuruje jako "státník a dramatik", jsou například lingvista a prominentní kritik USA Američan Noam Chomsky, dirigent, pianista a mírový aktivista Izraelec Daniel Barenboim, jihoafrický spisovatel J.M. Coetzee, americký ekonom William Easterly, italský spisovatel Umberto Ecco, britský historik Niall Ferguson, americký politolog Francis Fukuyama, ruský ekonom a politik Jegor Gajdar, někdejší americký viceprezident Al Gore, americký politolog Samuel Huntington, americký politický komentátor Robert Kagan, šachový velmistr a čelný představitel ruské opozice Garri Kasparov, turecký spisovatel Orhan Pamuk či americký novinář Fareed Zakaria.

Václav Havel

Narozen v roce 1936 v Praze v rodině stavitele Václava M. Havla. Vyučil se chemickým laborantem. Pracoval jako jevištní technik, mj. v divadle ABC, Na Zábradlí. Dálkově vystudoval dramaturgii na DAMU.

Po roce 1968 pracoval např. jako dělník v pivovaru, patřil mezi autory Charty 77.

V roce 1989 se stal prezidentem Československa, v roce 1993 České republiky. Z funkce odešel v roce 2003. Všeobecně byl lépe přijímán v zahraničí než na domácí politické scéně. Asi nejostřejší diskuse vyvolal schválením válek vedených Spojenými státy: tzv. humanitární bombardování Kosova a války v Iráku.

Havel získal v zahraničí mnoho ocenění a čestných cen. Opakovaně byl též navrhován na Nobelovu cenu za mír.

Jako dramatika ho uznává celý svět. Za svou činnost byl naposledy počátkem roku 2008 odměněn Cenou Karla Čapka.

Václav Havel je bezdětný a podruhé ženatý. Po smrti první manželky Olgy si vzal herečku Dagmar Veškrnovou.

Portál Foreign Policy svůj přehled nejvlivnějších intelektuálů vydal už podruhé. Stejně jako v minulosti výběr sestavil abecedně, nejde tedy o žádné srovnávání intelektuálních kvalit, ani o řazení autorů podle jiných hledisek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám