Hlavní obsah

Muzeum české historie v USA se ocitlo uprostřed záplav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CEDAR RAPIDS

České a slovenské muzeum v americkém státě Iowa je pod vodou. Ocitlo se doslova uprostřed řeky. Město Cedar Rapids, v němž jediné profesionální muzeum věnované české a slovenské historii sídlí, postihly obrovské záplavy způsobené rozlitím řeky Cedar.

Článek

"Voda je v budově," řekla v telefonickém rozhovoru ředitelka muzea Gail Naughtonová.

Moderní stavba otevřená za účasti prezidentů USA, České republiky a Slovenska v roce 1995 byla postavena původně na břehu řeky. "Nyní jsme zcela obklopeni vodou, muzeum je teď uprostřed řeky," popsala situaci ředitelka. Podle ní voda vystoupila kolem budovy do třímetrové výšky. Voda kulminovala v pátek, nyní by měla opadávat.

Pracovníci muzea se zatím nedostali dovnitř, neumí proto odhadnout, jaké škody voda napáchala. Část sbírek zaměstnanci odvezli, část ale v budově zůstala.

"Nevíme, kdy dostaneme povolení přijít situaci zkontrolovat. Může to trvat i několik týdnů," uvedla. Nyní se pracovníci muzea a knihovny, která je jeho součástí, připravují na návrat a plánují nejbližší nezbytné kroky, dodala.

Podobně jako muzeum je pod vodou také celá historická část města známá jako Česká vesnice (Czech Village). "Jsou to masivní záplavy obrovských rozměrů. Škody jsou naprosto devastující," shrnula situaci.

Povodně ničí středozápad USA

Povodně decimující už třetí týden celou centrální část Spojených států si vyžádaly nejméně 20 lidských životů. O záplavách se hovoří jako o pětisetleté vodě. Od začátků silných dešťů, které bičují Iowu už od 25. května, přišlo jen v tomto státě o život 15 lidí a tisíce dalších ztratily střechu nad hlavou. Obyvatelé deseti okresů se museli přemístit do bezpečí, celkem 83 okresů bylo prohlášeno oblastí postiženou přírodní katastrofou.

V pátek stát Iowa postihlo tornádo. Ve skautském táboře zabilo čtyři lidi.Kalifornii zase trápí požáry, hasiči evakuovali domy v okolí Santa Cruz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám