Hlavní obsah

Al-Kajda stojí dle šéfa CIA před porážkou

Novinky, Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Podle šéfa CIA Michaela Haydena teroristická organizace Al-Kajda je v Saudské Arábii v zásadě poražena. Ve zbytku světa je prý v defenzívě. Hlavním úkolem je i nadále dopadení Usámy bin Ládina a jeho nejbližších spojenců. Hayden to uvedl v rozhovoru pro Washington Post.

Článek

Hayden pochválil CIA za úspěchy, kterých v poslední době dosáhla v boji proti teroristům z Al-Kajda. Jeho optimistické hodnocení situace přišlo ani ne rok poté, co CIA varovala před novými hrozbami, které obrozená Al-Kajda představuje.

"Al-Kajda v Saudské Arábii i Iráku je blízko ideologické porážce, protože arabský svět odmítá její pojetí islámu," prohlásil Hayden. Dále uvedl, že je potřeba dosáhnout podobných úspěchů i v na afghánsko-pákistánské hranici, kde panuje určité bezvládí a kde se podle všeho skrývá i Usáma bin Ládin, jehož dopadení i nadále zůstává pro CIA prioritou.

I přes optimistické informace Hayden varoval, že pozitivní trend v boji proti mezinárodnímu terorismu by se mohl zastavit nebo i zvrátit, neboť by mohlo přijít nebezpečné uspokojení. "Tím bychom se dostali zpět před 11. září," dodal Hayden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám