Hlavní obsah

FBI se stavěla proti mučení při výslechu podezřelých z terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká Národní bezpečnostní rada vlády prezidenta George Bushe ignorovala kritiku Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ohledně kontroverzních praktik při výsleších, jimiž byli v prvních letech po útocích z 11. září 2001 vystaveni podezřelí z terorismu. Vedení FBI se také kvůli tomu střetlo s americkým ministerstvem obrany a nařizovalo svým agentům, aby se na pochybných činnostech nepodíleli.

Článek

Vyplývá to z úterní zprávy kontrolního úřadu amerického ministerstva spravedlnosti, který vyšetřoval okolnosti kolem údajného mučení vězňů.

V dokumentu o 370 stránkách se uvádí, že pracovníci FBI, kteří byli přizváni k výslechům vedeným členy Ústřední zpravodajské služby (CIA) či příslušníky americké armády na třech zámořských základnách USA, vystupovali proti nejtvrdším způsobům vyšetřování. "Zpravidla se neúčastnili špatného zacházení" a mnohdy odsuzovali případy, jichž byli svědky, píše se ve zprávě.

Inspekce ministerstva spravedlnosti se opírá o svědectví více než tisícovky agentů FBI k více než třem letům výslechů po teroristickém útoku na USA ze září 2001. Pracovníci odpovídali na dotazy, zda viděli, že vězni například na americké základně Guantánamo na Kubě podstupují waterboarding, tedy že se jim na hlavu potaženou plátnem nebo igelitem lije voda a vyvolává v nich tak pocit topení, nebo jsou zastrašováni vojenskými psy či se před nimi ničí korán.

Agenti FBI podle jejich vlastního kontrolního úřadu často vyjadřovali před svými nadřízenými pochybnosti o tom, zda je tato činnost legální.

Sporné vyslýchací metody

Americká vláda v minulosti obhajovala tvrdé metody výslechů s odůvodněním, že přinášejí výsledky a pomáhají bezpečnostním orgánům zabraňovat dalším možným teroristickým útokům. Když se k prvním důkazům o kontroverzních technikách dostala média a záležitost začal vyšetřovat i Kongres, dala se Bushova administrativa na ústup. Například waterboarding zakázal šéf CIA údajně v roce 2006.

Kontroverzní techniky, které vyšetřovatelé používali

- Vězeň je přivázán k desce s nohama nahoře a zavázanou hlavou. Vyšetřovatelé mu na hlavu lijí vodu. Cílem je vytvořit strach z pocitu topení se.

- Subjekt je nucen nahý stát ve vodě v chladné, nikoliv ale mrazivé cele.

- Vězeň stojí 40 hodin a déle. Pohyb omezují řetězy u jeho nohou připevněné k podlaze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám