Hlavní obsah

Rodiče udali syna, který připravoval pumový útok na školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLUMBIA
Aktualizováno

Osmnáctiletý americký středoškolák z Jižní Karoliny byl v sobotu zatčen a obviněn z přípravy pumového útoku na školu. Uvedly to v neděli úřady s tím, že policii zavolali rodiče Ryana Schallenbergera, když do jejich domu kurýr přivezl 10 kilo dusičnanu amonného a nalezli plán útoku v deníku svého syna.

Článek

Student se chystal vyrobit několik náloží a už měl k dispozici všechny chemikálie pro jejich výrobu. Na plánech chesterfieldské střední školy už měl také zakreslena místa, kam chtěl nálože umístit. Čas útoku vyznačen nebyl, policie ale uvedla, že student už natočil nahrávku, která měla být zveřejněna po útoku jako jeho poslední poselství. Její obsah nebyl zveřejněn.

Podle policie byl takové množství výbušniny mohlo zabít desítky lidí. Při použití stejných chemikálií, ovšem ve větším množství, bylo zabito v roce 1995 v Oklahomě 168 lidí.

Sebevražedný útok připravoval Schallenberger asi rok. Ve svých poznámkách oceňoval dvojici, která v Columbine postřílela 13 spolužáků, než se zabili. Sám se označoval za "následovníka columbinských".

„Vypadá to, že nenáviděl celý svět. Nenáviděl lidi, kteří byli jiní než on - bohaté kluky s hezkými přítelkyněmi,“ uvedl policejní velitel Randall Lear. Schallenberg přitom neměl ve škole žádné problémy, patřil k nejlepším žákům školy a byl také členem kulečníkového družstva, ve kterém získal cenu.

V USA od masakru v Columbine panují obavy z útoků středoškoláků a vysokoškoláků. Loni postřílel student na virginské polytechnice tři desítky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám