Hlavní obsah

Chiquita platila teroristům, pozůstalí žádají odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Přední producent banánů a dalšího tropického ovoce, firma Chiquita, čelí v USA žalobě ze strany kolumbijských rodin, které přišly o své blízké. Pozůstalí po Chiquitě žádají 7,86 miliardy dolarů odškodného za příbuzné, jež zabila polovojenská organizace Autodefas Unidas de Colombia. Ta je v USA považovaná za teroristickou, Chicquita jí přesto platila "za ochranu".

Článek

Žalobci požadují, aby Chiquita zaplatila za každou z 393 obětí 20 miliónů dolarů. Chiquita už dříve připustila, že platila polovojenské organizace Autodefas Unidas de Colombia  (AUC) peníze "za ochranu". AUC přitom byla už v roce 2002 označena v USA za teroristickou.

Žaloba ale tvrdí, že Chiquita společnosti nejen platila výpalné, ale zajišťovala pro ni i dodávky zbraní. "Spolčila se s AUC, podporovala ji a naváděla ke spiknutí, jehož cílem bylo kontrolovat každý aspekt  pěstování, distribuce a prodeje banánů," uvedl žalobce Jonathen Reiter.

Dodal, že jeden pár odmítl prodávat své banány "za drobné" a AUC jej v roce 2001 zabila. I dalším obětem bylo řečeno, že musejí "prodávat své banány jen Chiquitě".

"Podstatou tohoto procesu je dokázat, že když dáváte peníze teroristům a když dáváte zbraně teroristům, tak jste právě zodpovědný za masakry a mučení, kterých se tito teroristé dopustili," uvedl Reiter. 

Chiquita obvinění popírá, chtěla prý chránit zaměstnance

Chiquita však všechna obvinění popírá s výjimkou dohody s AUC, kterou přiznala už dříve.

"Chiquita kategoricky popírá obvinění těchto žalobců. Znovu zdůrazňujeme, že Chiquita a její zaměstnanci byli oběťmi a veškeré činy společnosti byli vždy motivovány cílem chránit životy našich zaměstnanců a jejich rodin," uvedla firma ve svém stanovisku.

Michael Mitchel ze společnosti Chiquita k tomu dodal: "Naše společnost byla nucena k platbám za ochranu, aby zajistila bezpečnost svých pracovních sil. Je zcela nepravdivé naznačovat, že to dělala z jakéhokoli jiného důvodu. Chiquita byla obětí vydírání v Kolumbii a nedovolíme, abychom se stali obětí vydírání v USA."

V březnové dohodě Chiquita souhlasila s tím, že zaplatí 25 miliónů pokuty za platby, která provedla její dceřiná společnost v Columbii. Chiquita přiznala, že v platbách AUC pokračovala i potom, co byly sděleno, že tyto platby jsou nelegální a měly by okamžitě přestat.

Pozůstalí vystupují před soudem anonymně, neboť se bojí odvety ve své vlasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám