Hlavní obsah

V USA zakázali další čínské hračky, obsahují taneční drogu

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americké úřady stahují z prodeje další milióny hraček vyrobených v Číně. Populární korálky Aqua Dots totiž obsahuje tekutinu, která se při požití v těle promění v potenciálně smrtelnou drogu gamahydroxybutyrát. Podle úřadu na ochranu spotřebitele skončily dvě děti v nemocnici, zvracely a ztratily vědomí.

Článek

"Děti, které hračky nebo jejich části spolknou, mohou ztratit vědomí, dostat záchvat nebo mít problémy s dýcháním. Lidé by se měli hraček zbavit," varovala mluvčí úřadu.

Korálkové Aqua Dots, které jsou určeny pro děti ve věku od čtyř let, už z pultů stáhli všichni prodejci, včetně řetězce Wal-Mart. Ten plánoval, že korálky potáhnou předvánoční prodej a počítal s jejich mohutnou propagací.

Hračku v úterý zakázala také Austrálie. Korálky Bindeez Beads, jak se na místním trhu produkt nazýval, byly přitom před časem zvoleny hračkou roku. Po jejich požití ale skončily v nemocnici tři děti. "Myslela jsem si, že to nepřežije," řekla matka jednoho z nich.

Americké úřady mají zatím dvě zprávy o hospitalizovaných dětech. Je mezi nimi ani ne dvouletý chlapec, který nejprve trpěl závratěmi a zvracel a následně ztratil vědomí. U druhého dítěte byl scénář podobný, zatím není jasné, zda se z komatu probralo.

GHB - Gamahydroxybutyrát

Známý také pod názvy GBH (v angličtině zkratka pro těžké tělesné poškození) , Fantazie, Tekutina X.

Nízká dávka snižuje zábrany, dává pocit uvolnění, vyrovnanosti a lehké euforie. Střední dávka již snižuje schopnost vyjadřování a vyvolává nevolnost. Vyšší koncentrace způsobují zvracení, ztuhlost svalů, pocit zmatku, křeče a celkový útlum vedoucí až ke ztrátě vědomí a smrti.

Právě GHB je připisován kolaps značného počtu lidí na tanečních party. O jeho dlouhodobých účincích toho není moc známo.

Zastavení prodeje Aqua Dots je posledním ze série stažení čínských hraček z amerického trhu. Minulý měsíc úřady zakázaly téměř 70 000 hraček kvůli zvýšenému obsahu olova.

Reklama

Související témata:

Související články

Další hračky z Číny obsahovaly olovo

Problémy s činskými hračkami pokračují. Americký úřad Consumer Product Safety Commission nařídil stažení 250 000 adresářů a diářů s populární komiksovou...

Výběr článků

Načítám